ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια ΝΔ: Μέρα αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Giannis Papanikos

Για μια πολύ ιδιαίτερη επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ εκανα το καθήκον μου τους καλεσα προσωπικά απο εκεί και περα θα επαναλάβω ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στο απλό νεοδημοκράτη και νομιζω οτι μια ημερα γιορτης και χαράς ειναι μία ημέρα ενότητας για την παράταξη και πιστεύω ότι έτσι θα τη θυμόμαστε», σημείωσε μιλώντας στο Mega αναφερόμενος στους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή που δεν θα παραβρεθούν στην «γαλάζια γιορτή».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε όλοι να είναι παρόντες, απάντησε πως «είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει, εγώ το καθήκον μου το έκανα».

Όπως είπε πρόκειται για την πιο «σταθερή παράταξη στη χώρα, το μονο κομμα που κρατησε, αντεξε ειναι η ΝΔ. Είναι η καλύτερη απαντηση το γεγονός οτι μείναμε πιστοι στις αξιες ιδρυτή μας αλλα προσαρμοστήκαμε σε καιρούς που αλλάζουν».

Η ΝΔ - συνέχισε ο πρωθυπουργός - είναι η παρατάταξη του ρεαλισμου και οραματισμού που βρισκεται διαχρονικά απεναντι στον λαικισμό..

«Ο Καραμανλής δίδαξε υπευθυνότητα και ρεαλισμό, δεν δίστασε να ξεφυγει απο ιδεολογικες αγκυλώσεις του παρελθόντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι σε μια συνεντευξή του είπε πως: «Δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, αλλά προοδευτικός, διαλέγω λύσεις καλύτερες για τα συμφέροντα του έθνους».

«Ταμπέλες που κινούνται στο χωρο ιδεολογικών αναφορών του παρελθόντος δεν έχουν θεση ειμαστε φιλελευθερη προοδευτική παράταξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ σε όλη τη διαδρομη της στην εξουσια υπηρέτησε αυτές τις αρχες με μεγαλη συνέπεια και αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος για επιλογες της. Υλοποίησα τις δεσμεύσεις μας, ανοιξα το κομμα στην κοινωνία, έφερα νέα στελέχη», είπε ακόμη και προσθεσε:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπαθούσε να προσελκύσει τα καλύτερα στελεχη το ίδιο προσπαθησα να κάνω».

«Έχουμε ξεκάθαρη εντολή να φέρουμε την Ελλαδα πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Ενδεχομένως αυτή η πολυ μεγάλη αποσταση που εχει η ΝΔ από το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα να οφειλεται στις πολιτικες που εφάρμοσε», ανέφερε τονίζοντας ότι «Όσοι φαντάζονται οτι η ΝΔ εχει ζητήματα συνοχής η ενοτητας νομιζω ότι είναι βαθιά γελασμενοι», ενώ αναφερόμενος στις ερωτησεις βουλευτών της ΝΔ θύμισε ότι «βουλευτες απο τοτε που γίναμε κυβερνηση εχουν κανει πανω από 6.000 ερωτήσεις».

«Όλα τα θεματα είναι θέματα καθημερινότητας και όλα τα θέματα είναι σοβαρά και δεν υποτιμώ κανένα», πρόσθεσε.

«Ακούω τους πάντες»

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι υπάρχει πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που προστατεύει τους συμπολίτες μας και δίνει δυνατότητα ρύθμισης ενώ σημείωσε ότι έγιναν πάνω από 20.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών που έρχεται η κυβέρνηση να λύσει ενώ για την ερώτηση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη είπε πως είναι εύλογο ζήτημα που το μελετά η κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να την κοστολογήσουν.

Δήλωσε δε ότι συνέχεια βλέπει βουλευτές καθώς είναι ευκαιρία να αναδειχθούν και τοπικά ζητήματα και αναφέρθηκε στην χθεσινή του επίσκεψη στον Έβρο όπου είπε ότι μίλησε τελευταίος αφού άκουσε τους πάντες.

Σε ότι αφορά το Ισραήλ τόνισε ότι «έχει δικαίωμα να αμυνθεί», ωστόσο έκανε έκκληση η αντιδρασή του «να μην ειναι τέτοια που θα οδηγησει σε περαιτέρω κλιμακωση», καθώς όπως είπε, μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τις τιμές πετρελαίου. 'Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είχαμε μια αποκλιμάκωση στη βενζίνη, ενώ ανέφερε πως η ελληνική ναυτιλία σαν πρωταγωνίστρια ανησυχεί πολύ για την Ερυθρά Θάλασσα όπου έχει σταλεί ελληνική φρεγάτα.

«Δεν μπρει να υπαρξει ειρήνη αν δεν υπαρξει λύση με τη συνύπαρξη δύο κρατών», επενέλαβε.

Για την Τουρκία σημείωσε ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ενώ πρόσθεσε ότι «η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήταν κοντά».

«Εχουμε τη διάθεση ουσιαστική συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

«Αν με ρωτάτε αν θελουμε να διερευνήσουμε παραμέτρους για ουσιαστική συζήτηση για μια διαφορα ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα ναι, έχουμε διάθεση να κάνουμε αυτη την προσπαθεια. Αν με ρωτατε αν μπορουσε να γίνει σε συνθήκες μεγαλης εντασης με Τουρκια, τοτε δε μπορούσε να γινει».

«Δημιουργούμε προυποθέσεις για να μπουμε σε ουσία συζήτησης», σημείωσε προσθέτοντας ότι είναι «ένα πρόβλημα που καμία κυβερνηση δεν έλυσε εδω και 40 χρονια. Πιστεύω μια τετοια λύση μακροπρόθεσμα θα ήταν πολυ ωφέλιμη αλλά δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης».

«Η τιμή στο λάδι θα πέσει»

Για την ακρίβεια είπε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποκλιμακώνεται, εκτίμησε ότι η τιμή στο λάδι θα πέσει και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μόνιμη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και γι'αυτό εξακολουθεί να μειώνει φόρους.

Αναφέρθηκε επίσης στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες που έχουν οροφές δαπανών και τόνισε πως όποιος εισηγείται αύξηση δαπανών στο πεδία Α θα πρέπει να πει αν θα κόψει από το πεδίο Β.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το υψηλά ενοίκια και το πρόβλημα στέγασης. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και στα προγράμματα για την ανακαίνιση σπιτιών αλλά και στην πριμοδότηση της κυβέρνησης για τη συγκατοίκηση των φοιτητών.

Σχετικά με το πρόσωπο που θα στηρίξει για την προεδρική εκλογή είπε ότι θα το ανακοινώσει στις αρχές του 2025 όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της Πρόεδρου. «Όλη αυτή συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το πρόσωπο θα είναι από τη Δεξιά ή το Κέντρο απάντησε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος πάντα να μπορεί να έχει υπερκομμματικά χαρακτηριστικά». Και προσέθεσε: «Η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης