ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημογραφική βόμβα: Άνω των 65 ένας στους πέντε Έλληνες - Τα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Δημογραφική βόμβα: Άνω των 65 ένας στους πέντε Έλληνες - Τα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Dimitris Papamitsos/EUROKINISSI

Άκρως ανησυχητική είναι η δημογραφική πορεία της χώρας όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό το οποίο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021, κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% σε σχέση µε το 2011 και κατά σχεδόν 5% σε σχέση µε το 2001. Από το 2011 το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό αφού οι θάνατοι υπερτερούν αριθμητικά των γεννήσεων. Το 2022, οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από τις 80.000, έναντι 150.000 το 1980.

Ο µισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι σήμερα πάνω από 46 ετών έναντι 39 ετών το 2000. Πάνω από το 20% (ένας στους 5 κατοίκους) της χώρας είναι πάνω από 65 ετών, έναντι 16% το 2000. Το ποσοστό των 80 ετών και άνω είναι 6% (διπλάσιο σε σχέση µε αυτό του 2000).

1727855822984-446957264-1.jpg

Σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής, ο καθορισμός των στόχων, η διαμόρφωση των πολιτικών, και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, ώστε, όπως ανέφερε η υπουργός, υπουργός η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Το σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035, δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι σκοποί, δίνεται έμφαση:

  • Στη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την απόκτηση οικογένειας περιβάλλοντος,
  • στην ενίσχυση της απασχόλησης,
  • στη διαχείριση της μακροβιότητας και της ευζωίας των πολιτών,
  • στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης,
  • στην ενημέρωση των πολιτών και
  • στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.
4.jpg

Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε περισσότερες από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη από το 2019, οι οποίες αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Παρουσίασα επισήμως στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο το αποτέλεσμα της πολύμηνης προσπάθειας του ΥΚΟΙΣΟ να φτιάξουμε ένα σχέδιο 10ετίας που στοχεύει να μετριάσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής κρίσης που βιώνει η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Οι στατιστικές και τα μοντέλα πρόβλεψης για τη δημογραφική εξέλιξη είναι δυσοίωνες. Αλλά οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε υπερπροσπάθεια για την υπέρβαση.

Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό για την οικογένεια και το παιδί περιβάλλον, το οποίο θα σέβεται τις επιθυμίες, θα παρέχει επιλογές και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των πολιτών.

Απώτερος στόχος η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα από το σχεδιασμό, την εφαρμογή, το συντονισμό και αξιολόγηση δράσεων που αφορούν το σύνολο των πολιτών σε όλο τον κύκλο ζωής. Το σχέδιο των 5 αξόνων, των 20 στόχων και των περισσοτέρων από 200 δράσεων, αφορά όλους τους πολίτες και απαιτεί το μέγιστο από όλους τους φορείς της διοίκησης. Είναι εθνικό πρόσταγμα».