ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σενάριο της τριμερούς για το Κυπριακό, το παρασκήνιο και η γαλλική στήριξη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Petros Karadjias

Μισός αιώνας έχει περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την ημέρα που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας και όμως το ευαίσθητο ζήτημα του Κυπριακού παραμένει άλυτο παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την εξερεύνησης λύσης.

Για μία ακόμη χρονιά το θέμα ήταν στην ατζέντα των επαφών των πρωταγωνιστών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποίησε μία σειρά από επαφές. Το Κυπριακό ήταν στο «μενού» των συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του Ψευδοκράτους σε μία άτυπη συνάντηση τον Οκτώβριο «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού». Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

Η ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί εγκαίρως, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αυτή την στιγμή, αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής της συνάντησης με την Λευκωσία πάντως να «κρατά μικρό καλάθι».

«Το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος στο ΚΥΠΕ, συμπληρώνοντας ότι «η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Όπως εκδηλώθηκε και τον Αύγουστο που τέθηκε το ζήτημα». Παράλληλα ανέφερε πώς «οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές».

«Ναι μεν, αλλά» από Τατάρ

Ο ηγέτης του Ψευδροκράτους, Ερσίν Τατάρ μπορεί να απάντησε θετικά στην πρόσκληση για ένα ανεπίσημο δείπνο το οποίο όπως δήλωσε «δεν θα είναι στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό», ωστόσο παραμένει αδιάλλακτος επαναλαμβάνοντας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την θέση του για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Επίσης, μετέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι το θέμα ομοσπονδίας αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη μορφή «4+1», με τη συμμετοχή της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση του ψευδοκράτους αναφέρεται πώς ο Ερσίν Τατάρ μετέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες πώς οι όποιες προσπάθειες από την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ογκίν Κουεγιάρ δεν επέφεραν τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα καθώς δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά στο παρελθόν. Θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον με ευημερία και σταθερότητα. Μπορούμε να κάνουμε το νησί της Κύπρου φάρο ειρήνης σε αυτή την περιοχή. Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι όχι με το να επιμείνουμε σε άκυρες διαπραγματεύσεις που έχουν εξαντληθεί, αλλά στη δυνατότητα να σκεφτόμαστε ‘έξω από το κουτί’», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του Προέδρου της Κύπρου

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ διεμήνυσε πώς ήταν ξεκάθαρο κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση με εμάς, ότι δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού εκτός του καθορισμένου, από το ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πλαισίου». Χαιρέτισε παράλληλα τη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας

Η Αθήνα τονίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «τη δέσμευση όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή».

Επίσης, η Αθήνα χαιρέτησε την πρόθεση για τριμερή συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την «θετική εξέλιξη» με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει πώς «πρωτοστατήσαμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο» ενώ τόνισε πώς σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε και το κλίμα διαλόγου με Τουρκία.

Σακελλαροπούλου: «Καμία πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Λευκωσία, παρακολούθησε, μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τη στρατιωτική παρέλαση για την 64η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «καμία δοκιμασία, πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντίθετα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό των θέσεων και δράσεών μας».

Κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επαναβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες μας παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στον στόχο για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», κατέληξε .

Στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο

Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις παραμέτρους που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρός της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Κύπριο ομόλογό του για την επέτειο ανεξαρτηρίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι «μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας σε αυτό το θέμα».

«Οι δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης που ενώνουν τις δύο χώρες μας είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης