ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xατζηδάκης: Η Ελλάδα θα ανέβει πολλά σκαλιά μέχρι το 2028

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ / INTIME NEWS

Αισιόδοξος εμφανίζεται ως προς την ανάπτυξη της χώρας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως «θα πάμε καλύτερα  από ό,τι λένε οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» σύμφωνα με τις οποίες «ο στόχος για ανάπτυξη προσγειώνεται στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025».

«Αυτή η προσέγγιση» όπως τόνισε «είναι αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία καθώς και της ανάγκης να παραμείνει η κυβέρνηση ρεαλιστική στις προσδοκίες της».

«Διότι αυτός είναι ο σκοπός της άσκησης των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, όχι μόνο για μας, αλλά για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε. αναλύοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα στις νέες προβλέψεις.

«Στο μοντέλο αυτό, το οποίο εφαρμόζεται για τις ανάγκες των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων για την Ελλάδα, έχει 1,8% μισή μονάδα διαφορά. Άρα ναι, θα πάμε καλύτερα από ό,τι λένε οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αλλά έτσι και αλλιώς, ακόμα και τις προβλέψεις αυτές να πάρουμε κατά γράμμα, αυτό που θα έχει συμβεί είναι ότι η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλιά παραπάνω σε σχέση με το 2024».

«Πολύ καθορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε χώρας»

Παράλληλα, τόνισε πως «από τη στιγμή που είναι πολύ καθορισμένα πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε χώρας με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπερ-πλεόνασμα. Αν πάμε από εκεί και πάνω, πάμε πολύ καλύτερα».

Το υπερ-πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, ενώ σημείωσε πως «για πρώτη φορά στην Ευρώπη θεσμοθετείται ότι αν υπάρχουν χρονιές που κάποια χώρα τα πάει άσχημα, τότε μπορεί να φτάνει τους στόχους των δαπανών».

«Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που βαφτίζουν οι οικονομολόγοι, αντικυκλική πολιτική. Δηλαδή, όταν πας άσχημα δεν τιμωρείσαι, όπως συνέβαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα, αλλά χρησιμοποιείς το απόθεμα άλλων χρόνων για να ισορροπήσει τα πράγματα» συμπλήρωσε.

Προβλέψεις χρέους και στρατηγικές ανάπτυξης

Αναφερόμενος στο πότε μπορεί να πέσει το ποσοστό του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας, ο υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια και πριν από την κρίση, θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει το χειρότερο χρέος. Μάλιστα θα έχει η Ιταλία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να πέσει το χρέος κάτω από το 100% εντός του 2032, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πάει ταχύτερα από τις προβλέψεις και ότι «το χρέος μας, όπως και να το λογαριάσει κανείς, παραμένει το ίδιο και θα βελτιώνεται συνέχεια ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Είμαστε η χώρα με την ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος».

«Μάλιστα τώρα, καθώς έχει στείλει η Eurostat μια επιστολή στην ΕΛΣΤΑΤ ότι το χρέος αυτό θα πρέπει να απλωθεί, θα απλωθεί αν το δεχτεί η ΕΛΣΤΑΤ από το 2012 και μετά. Αλλά θα πρόκειται για το ίδιο χρέος. Και αυτοί οι οποίοι ανησυχούσαν για το χρέος του 2032, τώρα ανησυχούν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο ότι δεν θα έχουμε αυτήν την άνοδο την ξαφνική το 2032, αλλά θα είναι απλωμένο σε χρόνο. Επαναλαμβάνω όμως, πρόκειται για το ίδιο χρέος».

Προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τον μέσο και τον κατώτατο μισθό

Την ίδια ώρα, ο υπουργός επανέλαβε τους στόχους του για τον μέσο και κατώτατο μισθό: «Ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή, κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027, μέσο μισθό 1500 ευρώ. Είμαστε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις του πληθωρισμού, τόνισε: «Ο πληθωρισμός είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το βέβαιον είναι ότι μέχρι τώρα, παρά τον πληθωρισμό, η καθαρή αύξηση… στην Ελλάδα των εισοδημάτων είναι 7,7% η καθαρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης