ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας , Νίκου Δένδια στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»  λίγο πριν τον απόπλου προς την Ερυθρά Θάλασσα

Χ

Μετά τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» έτοιμη να πάρει μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» . Πρόκειται για την τρίτη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία θα συμβάλει στην διασφάλιση της ναυσιπλοΐας, έναντι των επιθέσεων των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης.

Λίγο πριν τον απόπλου προς την Ερυθρά Θάλασσα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας , όπου επισκέφθηκε την φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ,συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Δημήτρης Χούπης και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα.

Στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ο Νίκος Δένδιας

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν απολύτως αναγκαία την συνέχιση της ευρωπαϊκής επιχείρησης ήταν το μήνυμα του Νίκου Δένδια. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πώς πρόκειται για ένα βήμα στην δημιουργία ενός αμυντικού βραχίωνα .

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον υποδειγματικό τρόπο που οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» εκτέλεσαν την αποστολή τους κάνοντας ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ( ΕΑΒ) τονίζοντας πώς είναι το πρώτο σύστημα αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας, το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης από την φρεγάτα « Ψαρά ». Όπως δήλωσε σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά τον anti-drone θόλο το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι ο «ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ορίζοντας μας είναι τα Βαλκάνια , ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική μεσόγειος, ορίζοντας μας είναι η Β. Αφρική, ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα. Αν θέλετε ακόμα λόγω του μεταναστευτικού είναι και η υποσαχάρια Αφρική» .

Ο Νίκος Δένδιας υποσχέθηκε πώς θα επισκεφθεί το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέροντας ότι η Ελλάδα « δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές αλλά για να επιβιώσει» .

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι η τρίτη φρεγάτα MEKO του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που θα αναλάβει καθήκοντα στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» . Πήρε την σκυτάλη από την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» η οποία κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, έπειτα από 97 ημέρες συνολικά που επιχειρούσε στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ασπίδες, στον Κόλπο του Άντεν. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου «Sounion».


Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» έχει εφοδιαστεί με το anti-drone σύστημα «Κένταυρος», που έχει αναπτυχθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) , ένα σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, επιτυχώς, στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ».
Επιπρόσθετα έχει εφοδιαστεί με το δορυφορικό σύστημα Starlink για τις τηλεπικοινωνίες.


Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» αναμένεται να παραμείνει στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας για τους επόμενους 3 μήνες όπως και τα προηγούμενα δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Επτά μήνες Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Ο στόχος της Επιχείρησης « ΑΣΠΙΔΕΣ » είναι τριπλός καθώς πρόκειται για την προστασία των πλοίων, τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Μέσα στους τελευταίους 7 μήνες , η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση έχει υπερασπιστεί εκατοντάδες πλοία από τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ανταρτών Χούθι. Έχουν καταστραφεί 17 UAV (unmanned aerial vehicle), 3 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και 4 αντιπλοῖκά βλήματα των Χούθι.


Το επιχειρησιακό στρατηγείο της Επιχείρησης βρίσκεται στη Λάρισα το οποίο είναι επικεντρωμένο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας τις εξελίξεις.


Η συλλογή πληροφορίων επί του πεδίου για οποιαδήποτε εχθρική δραστηριότητα που αφορά είτε όπλα ή εγκαταστάσεις, με στόχο την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και την αμυντική προστασία, συνεχίζεται και αξιολογείται από το Στρατηγείο της Λάρισας και επικοινωνείται άμεσα στα πολεμικά πλοία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης.