ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ένας πόλεμος στο Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί - Καμία πρόοδος στο Κυπριακό»

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ένας πόλεμος στο Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί - Καμία πρόοδος στο Κυπριακό»
AP Photo

«Να οπισθοχωήσουν από τον κύκλο βίας ένας πόλεμος, πρέπει να αποφυχθεί», κάλεσε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Λίβανο.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση 21 ημερών, υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Όσο ανεφικτο κι αν φαίνεται Ισραηλινοι και Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν δίπλα δίπλα δεν υπάρχει άλλη λύση από την δημιουργία δύο κρατών», υπογράμμισε.

«Πιστεύω έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να αδράξουμε την ευκαιρία με συνεκτική προσέγγιση της συμπεριφοράς μας», είπε αναφερόμενος στην Τουρκία και την διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος επίσης στα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για την τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν σημειώνοντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Καμμία πρόοδος στις τουρκικές θέσεις, είναι μια παραβίαση του διεθνούς χάρτη. Μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ακόμα για το Κυπριακό καλώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα της συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συνόψισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι .

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, της τήρησης των συμφωνηθέντων και της ολοκλήρωσης της εξομάλυνσης των σχέσεων στη βάση των συμφωνιών του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.