ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό και ο αδιάλλακτος Ερντογάν

ΠΗΓΗ Χ

Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε μία χρονική στιγμή όπου «ζεσταίνονται » οι μηχανές για το Κυπριακό ζεσταίνονται.

Η συνάντησή του κ. Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διήρκησε λίγο περισσότερο από 10 λεπτά με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε στον Αντόνιο Γκουτέρες την διάθεσή του για συμμετοχή σε μια τριμερή συνάντηση με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους αλλά και με την τουρκική αντιπροσωπία ενώ ταυτόχρονα εστίασε στις κινήσεις της Λευκωσίας για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στους «18 μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι ευχολόγια, έχουμε αποδείξει την πολιτική της βούληση, την ετοιμότητα της για επανέναρξη των συνομιλιών» .

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα εστιάσει της εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής βάζοντας στο κάδρο και το Κυπριακό , δίνοντας ταυτόχρονα μία απάντηση στον ομόλογό του από την Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το ίδιο βήμα κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος επιμένοντας στην λύση των δύο κρατών .

Ο Ερντογάν «ναρκοθετεί» το Κυπριακό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση» , ζητώντας από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας , ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι «η αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση» όπως και ότι « η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ , ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τις τουρκικές αξιώσεις που επικοινώνησε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την ομιλία του στον ΟΗΕ .

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ. Θα έχει ενδιαφέρον για το εάν τελικά ο ηγέτης του Ψευδοκράτους ο οποίος επιμένει στην λύση των δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας κατά τον Ερντογάν , θα συμφωνήσει για μία τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα δεν υποχωρεί από την πάγια θέση της»

Κατά την έκτη συνάντηση σε διάστημα 15 μηνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα . Οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου ταυτίζονται με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν το δρόμο του διαλόγου στα πλαίσια των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πώς δεν πρόκειται να συζητήσει για αναγνώριση ψευδοκράτους καθώς αποτελεί μία από τις «κόκκινες» γραμμές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας , τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας , Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε ότι «το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις» .

Ωστόσο , στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την συνάντηση των δύο ηγετών δεν υπήρχε καμία αναφορά στο ευαίσθητο θέμα.

Τριμερής Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας τόσο για την ΕΕ, την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, την οποία θα βγάλει από την ενεργειακή της απομόνωση συνδέοντάς την με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται , πώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν ύστερα από 16 μήνες ήρεμων νερών όταν η Άγκυρα ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου πραγματοποιούσε έρευνα το ιταλικό πλοίο levoli Relume για την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων κοντά στην Κάσο, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις τουρκικές αιτιάσεις ότι πέραν των έξι μιλίων από το νησί η υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική . Ωστόσο τα κανάλια επικοινωνίας « απέδειξαν ότι λειτουργούν » ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι η ένταση ανοικτά της Κάσου δεν δημιούργησε κρίση και ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε 100% σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Εξίσου σημαντική ήταν και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης