ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν - Οι διμερείς σχέσεις και το μεταναστευτικό

Το «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν - Οι διμερείς σχέσεις και το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στην Άγκυρα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής κλείδωσε το έκτο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν μέσα σε δώδεκα μήνες, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως αναμενόταν.

Το ραντεβού θα λάβει χώρα την αύριο Τρίτη στις επτά παρά είκοσι ώρα Ελλάδος (11:40 ώρα Αμερικής). Η σύνθεση σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αποστολή θα είναι αυτή που είχε επιλεγεί και στα τελευταία τετ α τετ των ηγετών, δηλαδή το μοντέλο τρεις συν τρεις.

Θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, οι διπλωματικοί σύμβουλοι και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.

Η ατζέντα της συνάντησης - Τρεις άξονες συζήτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε η συζήτηση των ηγετών να κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί μία επισκόπηση των διμερών σχέσεων, δηλαδή της προόδου που έχει επιτευχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, διαδικασία που χειρίζονται οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το μεταναστευτικό, ζήτημα το οποίο έχει έρθει στην κορυφή της ελληνικής και ευρωπαϊκής ατζέντας μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας, και στο οποίο η Τουρκία διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Η συνεργασία με την Τουρκία, είναι καλύτερη δήλωσε πρόσφατα από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Από την Ελληνική αποστολή επισημαίνουν πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αυξάνει τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία.

Τρίτος και τελευταίος άξονας οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο γενικευμένος κίνδυνος σύρραξης στη Μέση ανατολή και φυσικά το μέτωπο της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως ανώτατη πηγή λίγο πριν από το τετ α τετ σχολιάζει πως το βάθος στο οποίο θα μπουν οι δύο ηγέτες στα διμερή ζητήματα μένει να φανεί.

"Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση...και θα δούμε το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε...Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση...", τονίζουν οι ίδιες πηγές…

Ας σημειωθεί πως το ζήτημα του Κυπριακού αναμένεται να θέσει στη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

"Σε αυτήν την συγκυρία θα τεθεί το θέμα από εμάς...Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών...", επισημαίνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές…

Τριμερής Μητσοτάκη - Μακρόν - Χριστοδουλίδη

Την Τρίτη θα λάβει χώρα και η τριμερής Ελλάδας,Γαλλίας, Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον κ. Μακρόν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας Γαλλικών συμφερόντων. Και οι δυο υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης δε θα υπάρχει…

Το πρόγραμμα επαφών του Γ. Γεραπετρίτη - Δυτικά Βαλκάνια και Ουκρανία

Σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της άτυπης ομάδας Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολούθως, θα συμμετάσχει σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha.