ΣΥΡΙΖΑ: Νέες πληγές άνοιξε η Κεντρική Επιτροπή – Η στρατηγική των στρατοπέδων έως το συνέδριο
Νέες πληγές στο πολυτραυματισμένο «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αφήνει πίσω της η χθεσινή (Σάββατο 21/09) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς κι ανοιχτά ζητήματα που δύσκολα θα επιλυθούν πριν το συνέδριο του Νοεμβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες, το ερώτημα του αν το συνέδριο θα είναι και καταστατικό, καθώς κι ο χρόνος εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής αποτέλεσαν τις αφορμές ώστε να βγουν τα «μαχαίρια» ξανά ανάμεσα στους κασσελακικούς, τον Παύλο Πολάκη και τους «100».
Ως προς τον οδικό χάρτη, αποφασίστηκε να τηρηθούν οι προβλέψεις της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου και προεδρικές εκλογές 24 Νοεμβρίου κι αν χρειαστεί β’ γύρος την 1η Δεκεμβρίου.
Τόσο οι κασσελακικοί, ωστόσο, διαμέσου της Θεοδώρας Τζάκρη, όσο κι ο κ. Πολάκης ζήτησαν επίσπευση κατά ένα μήνα περίπου, διαφώνησαν όμως στο αν θα έπρεπε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι (Τζάκρη), όπως και θα γίνει στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ή αν θα γινόταν με αυτούς του Φεβρουαρίου (Πολάκης), με συνέπεια να μην εμφανιστούν ως ενιαίο μπλοκ στην ψηφοφορία, η οποία αυτήν τη φορά έγινε μόνο διά ζώσης κι όχι και τηλεφωνικώς όπως κατά την πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.
Κόντρα για το πόθεν έσχες
Σε σχέση με τα πόθεν έσχες των υποψηφίων, οι κασσελακικοί ισχυρίζονται πως δεν διευκρινίστηκε ποιος θα το ελέγξει- απλώς θα δημοσιοποιηθούν όπως έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές-, ενώ καταγγέλλουν πως δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή του.
Όπως κι αν έχει, την έγκριση θα δώσει η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου- το όργανο θα συγκροτηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 5 Οκτωβρίου- χωρίς την οποία το συνέδριο δεν μπορεί να δώσει την επικύρωσή του στις υποψηφιότητες (πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου), αν κι αυτό αμφισβητείται από τους κασσελακικούς οι οποίοι υποστηρίζουν πως το συνέδριο μπορεί να δώσει την έγκρισή του ακόμα κι αν υπάρξει αρνητική απόφαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ.
Όσον αφορά τον καταστατικό χαρακτήρα του συνεδρίου, ο Νίκος Παππάς θεωρεί πως θα έπρεπε να τον έχει προκειμένου να αξιοποιείτο και η προεργασία που είχε γίνει, οι κασσελακικοί ωστόσο φοβούνται πως θα χρησιμοποιείτο ως ευκαιρία για να εισαχθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις ούτως ώστε να δυσκολευόταν η υποψηφιότητα του εκλεκτού τους.
Αναφορικώς με την Κεντρική Επιτροπή, οι κασσελακικοί εκτιμούν πως η εισήγηση για εκλογή της στα μέσα Ιανουαρίου θα επιτείνει την εσωστρέφεια και θα καθιστά τον κ. Κασσελάκη όμηρο της μειοψηφίας, αν βεβαίως εκλεγεί.
Από την άλλη, λέγεται πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η εσωστρέφεια ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Όπως κι αν έχει και με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα θα μοιάζει με μεγάλη έκπληξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διασπαστεί εκ νέου την επομένη της προεδρικής εκλογής.