Κοτζιάς προς ΠΓΔΜ: Πρώτα εξαλείφετε τον αλυτρωτισμό και μετά μπαίνετε στην ΕΕ
Ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει μετά την εξάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού και της διευθέτησης του ζητήματος της ονοματολογίας.
Το αυστηρό αυτό μήνυμα έστειλε προς τη FYROM ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, την Πέμπτη 25 Αυγούστου.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υπέρβαση ενός αλυτρωτισμού που κατά τη γνώμη μας δεν βοηθά σε τίποτα, αλλά και ούτε υποστηρίζεται από ιστορικές και παρούσες πραγματικότητες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να εκβιάζουμε καταστάσεις, και να μην κλείνουμε παράθυρα δυνατοτήτων όταν αυτά μπορούν να ανοίξουν και να φέρουν φρέσκο αέρα.... Να μπορούμε να διαχωρίζουμε το δευτερεύον και όχι τόσο σημαντικό από το κύριο και σημαντικό και να ασχολούμαστε επίμονα, σταθερά και δημιουργικά με αυτό προκειμένου να βρούμε παραγωγικές λύσεις. ..Να ανεχόμαστε και σεβόμαστε την διαφορετικότητα, χωρίς να θυσιάζουμε το κοινό μέλλον σε αυτή».
Ο αντιπρόεδρος και υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Πόποσκι με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη γειτονική χώρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και στη συνεργασία που έχει εγκαινιάσει η Ελλάδα, όχι μόνο με την ΠΓΔΜ αλλά και με τις άλλες δύο Βαλκανικές χώρες, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Οι ηγεσίες Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ θα συναντηθούν τον προσεχή Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Από το 2017 θα συναντώνται κάθε έξι μήνες σε πόλεις και των τεσσάρων χωρών.
Η ΕΕ εγκλωβισμένη σε πολύπλευρη κρίση
Ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του τόνισε ότι η ΕΈ βρίσκεται εγκλωβισμένη σε πολύπλευρη κρίση η οποία είναι πολιτική, οικονομική ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο προσφυγικό και στο BREXIT. «Είναι καθήκον μας να τη βγάλουμε από αυτή, να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, να αναπτύξουμε τα θετικά της και να αφήσουμε πίσω τα αρνητικά φαινόμενα που γέννησε η κρίση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Τα ΜΟΕ που προωθούν Ελλάδα - FYROM αφορούν το ενεργειακό (βελτίωση ενεργειακών συνδέσεων και της γραμμής αερίου), το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τις μεταφορές, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την παιδεία.Κατά τη συνάντηση Κοτζιά με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αποφασίσθηκε η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου, και μελλοντικά φυσικού αερίου, που θα έχει ως αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατάληξη τη FYROM. Επίσης αποφασίσθηκε να αναβάθμιστεί η σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσδοκά ότι η προσέγγιση των δύο χωρών αναμένεται να γίνει μέσω των ΜΟΕ και της οικονομικής προσέγγισης των δύο χωρών που θα ανοίξει το δρόμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Κοτζιά στους διπλωμάτες της ΠΓΔΜ
- Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της ΕΕ και των δομών ασφάλειας.
- Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής της ευρωπαικής πορείας της ΠΓΔΜ.
- η ανασφάλεια ως προς την αποδοχή ύπαρξης του κράτους της FYROM, αλλά και ο αλυτρωτισμός εξέθρεψαν επί αρκετό χρονικό διάστημα αισθήματα δυσπιστίας.
- Η FYROM σε πρόσφατα γεγονότα επέδειξε σταθερότητα και έδρασε ως παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή ανεξάρτητα της εσωτερικής πολιτικής κρίσης. Κρίση για την οποία μπορεί να ανταπεξέλθει με ίδια μέσα. Αρκεί να εδραιωθεί και άλλο η δημοκρατία.
- Η Ελλάδα εκτιμά θετικά την ύπαρξη της πΓΔΜ, στην οποία είναι πρώτη σε επενδύσεις και εμπόριο, σε τουρισμό και διακοινοτικές επαφές
- H Ελλάδα δεν εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας.
- Η ένταξη στην ΕΕ για πολλά βαλκανικά κράτη θα καθυστερήσει και εξαιτίας των πολλαπλών εσωτερικών κρίσεων της ΕΕ. Αλλά και να ενταχθούν αυτά σύντομα στην ΕΕ, μια Ένωση με τόσα πολλά μέλη σίγουρα «δεν θα είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί με ιδιαίτερη ευκολία ένα κράτος 2 ή και 5 με 7 εκατομμυρίων πολιτών.
Ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην FYROM συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ G.Ivanov, με τον πρωθυπουργό E.Dimitriev και τον ομόλογό του Ν. Ποπόσκι.
Διαβάστε επίσης: