ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Casus belli οι προϋποθέσεις για υποψηφιότητα – Γιατί ο Κασσελάκης φοβάται β’ γύρο

ΣΥΡΙΖΑ: Casus belli οι προϋποθέσεις για υποψηφιότητα – Γιατί ο Κασσελάκης φοβάται β’ γύρο

Η σκιά του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ενώ μιλά σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσαν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» της συνεδρίασης της χθεσινής (17/09) Πολιτικής Γραμματείας με συνέπεια να μην ολοκληρωθεί το κείμενο εισήγησής της στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου (με ερωτηματικό αν θα συνεδριάσει και την Κυριακή).

Μπορεί το λευκό ποινικό μητρώο να είναι και σήμερα εκ του καταστατικού προβλεπόμενη προϋπόθεση και το πόθεν έσχες να έχει κατατεθεί στη Βουλή κι από τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη για έγκρισή του κι από την Επιτροπή Δεοντολογίας και για μη χρωστούμενα στο Δημόσιο, αλλά και η έμμεση πρόταση για παραπομπή σε αυτή του έκπτωτου προέδρου από τους Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κατερίνα Νοτοπούλου δεν προμηνύουν μια ήσυχη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη.

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε «κασσελακικούς» και 100

Επισήμως, πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό και συντροφικό κλίμα για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες του συνεδρίου και της προεδρικής εκλογής.

Δεν έλειψαν, όμως, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εναπομείναντες «κασσελακικούς (Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου) και τον Παύλο Πολάκη από τη μία πλευρά κι από την άλλη τους «100» τόσο για τον οδικό χάρτη όσο και για το αν το συνέδριο θα είναι καταστατικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς πρότεινε το έκτακτο συνέδριο να είναι και καταστατικό, ενώ κασσελακικοί και Πολάκης επέμεναν στην επίσπευση των διαδικασιών και στο ότι το συνέδριο δεν θα πρέπει να είναι και καταστατικό.

Στο τελευταίο συμφώνησαν και οι «100».

Το Σάββατο, εξάλλου, η Κεντρική Επιτροπή θα ορίσει Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου από την οποία θα προκύψει μία πιο ολιγομελής Γραμματεία.

Αντικασσελακικό μέτωπο «βλέπουν» συνομιλητές του έκπτωτου προέδρου

Στο μεταξύ, για συγκρότηση αντικασσελακικού μετώπου κάνουν λόγο συνομιλητές του έκπτωτου προέδρου, υπογραμμίζοντας πως γι’ αυτό είναι όρος πολιτικής επιβίωσης για τον ίδιο η εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν πως θα συνασπιστούν στο β΄ γύρο όλοι οι συνυποψήφιοί του, δυσκολεύοντας την επανεκλογή του.

Την ίδια ώρα, η Νομαρχιακή Κυκλάδων ζητά την ενεργοποίηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, επικρίνοντας το ότι η Πολιτική Γραμματεία χαρακτήρισε «αυθεντικό ερμηνευτή» του καταστατικού την Κεντρική Επιτροπή και σημειώνοντας πως δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπό τη διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που γι’ αυτό το λόγο συγκαλείται.

Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία «από την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμα και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφωρα την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου».