ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αργό restart της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ - Οι δημοσκοπήσεις και οι διαρροές στα δεξιά

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση για τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφουν στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας όλες οι δημοσκοπήσεις από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, με τελευταία αυτή της Alco για τον Alpha. Είναι ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύεται πλέον μόνο τον εαυτό της, την ακρίβεια και τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Το Κυβερνητικό restart το οποίο επιχειρήθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ με τη δέσμη των 45 μέτρων και το όραμα για την Ελλάδα του 2027 είναι σαφές στα γαλάζια στελέχη πως θέλει πολύ κόπο για να «περάσει» στην κοινωνία, η οποία δεν διαμορφώνει άποψη με βάση εξαγγελίες, δείκτες και πίνακες ανάπτυξης, αλλά με βάση την σκληρή πραγματικότητα.

Πέρα από το γεγονός πως σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ κινείται στα ποσοστά των Ευρωεκλογών, είναι χαρακτηριστική η άποψη των πολιτών για την καθημερινότητά τους. Η ακρίβεια ήταν και παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Η έρευνα της Alco, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διενεργήθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% με άνετο προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων. Στο ερώτημα όμως για το αν οι τιμές των βασικών αγαθών μειώνονται, παραμένουν σταθερές ή αυξάνονται, το 85% λέει ότι αυξάνονται, το 9% ότι παραμένουν σταθερές, 3% μειώνονται και 3% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Όσον αφορά δε στις ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ, το 35% δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα βοηθήσουν λίγο, αρκετά ή πολύ την οικογένεια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η δημοσκόπηση της Interview κατέγραφε πως η ακρίβεια παραμένει το πρωταρχικό πρόβλημα σε ποσοστό 29,9%. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι τιμές της ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα και αέριο) και ακολουθούν το ύψος των μισθών, το Δημογραφικό, η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, τα εθνικά θέματα, το Στεγαστικό και η ανεργία.

«Γαλάζια» εκστρατεία στην Περιφέρεια

Γαλάζια στελέχη τονίζουν πως η εξήγηση των μέτρων και η ζύμωση με την κοινωνία τώρα ξεκινά και περιλαμβάνει πέρα από την εξειδίκευση των μέτρων από τους Υπουργούς και μία γαλάζια εκστρατεία στην περιφέρεια όπου θα υπάρξει άμεση ζύμωση με τη βάση του κόμματος.

«Στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε και θα κάνουμε τον απολογισμό και θα δουν οι πολίτες πως όσα είπαμε τα κάναμε και εκεί θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» λένε κυβερνητικά στελέχη.

Διαρροές προς τα «δεξιά» και αναποφάσιστοι

Και μπορεί στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ να διασφαλίζει ένα ευκρινες προβάδισμα αλλά 1 στους 4 ψηφοφόρους της δηλώνει αναποφάσιστος…ενώ 1 στους 10 από όσους είχαν ψηφίσει ΝΔ στο παρελθόν πάει… δεξιοτερα. Ελληνική Λύση και Φωνή Λογικής είναι από τις λίγες δυνάμεις που καταγράφουν πλέον ποσοστο μεγαλύτερο απο αυτο των ευρωεκλογων.

Η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει πλέον, στα τρία χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου που απομένουν, στο να κερδίσει ξανά το 18% των αναποφάσιστων. Σε πρώτη φάση, το βάρος της η Κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη για το μεταναστευτικό η οποία έχει πάρει φωτιά με κυβερνητικά στελέχη να υψώνουν τους τόνους απέναντι στο Βερολίνο. Η μάχη θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ενώ στον ενδιάμεσο χρόνο αναμένεται να γίνει προσπάθεια η «θετική ατζέντα» των μέτρων της ΔΕΘ να μείνει ψηλα στην επικαιρότητα.

Για αυτό το λόγο σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα παρακολουθήσει μάθημα του ψηφιακού φροντιστηρίου. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο απευθύνεται συνολικά στους μαθητές και τις μαθήτριες από την Ε' Δημοτικού έως τη Γ' Λυκείου και οι περίπου 120.000 μαθητές της Γ' Λυκείου μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή και να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε ζωντανές παραδόσεις μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης