ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς από ΔΕΘ: Δεν υπάρχει κώλυμα συμμετοχής Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές

O Νίκος Παππάς στην 88η ΔΕΘ 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/

«Δεν υπάρχει κώλυμα συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα (15/9) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, όπου ξεκαθάρισε οτι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος.  

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είπε πως «όλα τα αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακλητά. Δεν νοείται ότι το καταστατικό θα προέβλεπε υπό οποιαδήποτε συνθήκη εντολή που δεν υπόκειται σε έλεγχο».

Χαρακτήρισε «καθαρό το αποτέλεσμα στην ψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές και θα προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική εκλογή νέου προέδρου» είπε ο Νίκος Παππάς.

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Παράλληλα ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης ανταποκρίνεται στις ευθύνες του» είπε ο κ. Παπάς και κάλεσε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις σε συστράτευση.

«Πάνω και πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και εσωτερικές διαδικασίες βρίσκεται η ανάγκη για απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας και καλούμε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις να τις στηρίξουν» ανέφερε.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

«Η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή για να μη ζει τραγωδίες, για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου, για να μην είναι λιγότερες οι γεννήσεις από τους θανάτους, για να μην καταρρέει το ΕΣΥ για να μην είμαστε οι τελευταίοι σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά αποτέλεσμα τα επίλογων ΝΔ και Μητσοτάκη δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού, ούτε η δεδομένη εικόνα της Ελλάδας. Είναι η δυστοπία που θα ανατρέψουν οι προοδευτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Παππάς.

Τι είπε για τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ

Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».

Ερωτηθείς αν η δυνητική προοδευτική συνεργασία για την οποία μιλά αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί στην ηγεσία του, ο κ. Παππάς είπε μεταξύ άλλων ότι «τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει στην συλλογική του απόφαση το ζήτημα της μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας και συμμαχίας. «Συνεπώς το ερώτημα αφορά άλλους και είναι προφανές ότι θεμέλιο μιας τέτοιας πρακτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να υπάρχει και στην κοινωνία και στην Βουλή…», είπε μεταξύ άλλων.

Για το έγκλημα των Τεμπών

«Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Είπε ο κ. Παππάς: «Με το έγκλημα των Τεμπών έχω βιωματική σχέση, ήμουν τομεάρχης Υποδομών όταν συνέβη και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του εγκλήματος. Δεν περίμενα να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του χώρου. Καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να γίνει έρευνα για το μπάζωμα. Είναι σοκαριστικό ότι πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κοινωνία ανατριαχιάζει όχι μόνο με το έγκλημα αλλά και με τη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Η πολιτική διάσταση του εγκλήματος είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Το έγκλημα και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στον σταθμάρχη». Έκλεισε λέγοντας «να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει».

Φοροδιαφυγή - Moody's

Αναφέρθηκε στα οικονομικά λέγοντας: «Φοροδιαφυγή υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης". Για την δύσκολη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι προβλήματα μπορεί να έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: "Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Moody's λέγοντας: «Από την αξιολόγηση της Moody's η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε". Σημείωσε ακόμη ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε».

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη».

Για την καταδίκη του με 13-0

Κλήθηκε να απαντήσει για την καταδίκη του με 13-0 από την Δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Είπε ο κ. Παππάς: «Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15%. Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που είχε στην βάση του ένα δούναι και λαβείν του κ. Μητσοτάκη με δικαστικούς».


«Η ΝΔ επιχείρησε να γεμίσει τα ιδεολογικά ντεπόζιτα της άκρας δεξιάς»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή και της αλλαγής του ορίου της αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, απάντησε ότι «μιλάει από μόνη της αυτή η σκέψη γιατί θέλει να κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας ο πρωθυπουργός, γιατί η ΝΔ έχει μπει σε μια πτωτική πορεία».

Για το όριο της εισόδου είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει το τίμημα για το γεγονός ότι επιχείρησε να γεμίσει τα ιδεολογικά ντεπόζιτα της άκρας δεξιάς. Και έρχεται τώρα με τεχνητό τρόπο να αμυνθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να πλαγιοκοπηθεί από τα δεξιά του».

«Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης»

«Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κληθείς να σχολιάσει φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν έχει σταματήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ σύντομα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, την οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό, προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα», πρόσθεσε.

«Έχουμε περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα, και τα προαπαιτούμενα βήματα για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες σε ισχυρά θεμέλια είναι να έχει υπάρξει συνεργασία σε άλλα επίπεδα που προηγούνται, στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ενδιάμεσων θεσμών, της κοινωνικής εκπροσώπησης, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση και βεβαίως και στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα των συνεργασιών και ειδικότερα για το τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του για να μειωθεί η απόσταση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ. «Είπα ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία για να καταθέσουμε μία πρόταση για να καταργηθεί το χαράτσι προς τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε και σχολίασε πως οι σχέσεις των κομμάτων είναι ανταγωνιστικές αλλά ο ιστορικός ρόλος των κομμάτων πραγματώνεται ή ακυρώνεται αν αυτά ανταποκρίνονται στα μείζονα επίδικα που αφορούν την κοινωνία.

Για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκινά να εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα για να μειώσει τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «όταν υπεγράφη το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η ΝΔ πανηγύριζε, θεώρησε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νίκη και η Γερμανία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής».

Θύμισε, δε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία, «η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα». «Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία, θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει τη λογική που λέει ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του, που ειναι καταστροφική», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Για τον Αλεξη Τσίπρα

«Όχι δεν φωτογράφισα κανέναν», απάντησε στο ερώτημα αν με προηγούμενη απάντησή του «φωτογράφισε» τον κ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε να είναι μία πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Εγώ νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλά να προσφέρει ως στέλεχος της Αριστεράς, είναι ένας άνθρωπος που είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματός μας, είναι ένας άνθρωπος που έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι άβατο αυτό το αξίωμα για τα στελέχη προέρχονται από την Αριστερά ή τον προοδευτικό χώρο», πρόσθεσε.

Ως προς το γιατί δεν έλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα στέγης, δημογραφικού επί ημερών του, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει πρωτοβουλία στήριξης και αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις σχετικές δαπάνες. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σε πλαίσια εξωτερικών καταναγκασμών και είχε μικρότερα περιθώρια να κινηθεί, όμως προστάτευσε την πρώτη κατοικία και με τον νόμο Κατσέλη και εν συνεχεία με τον νόμο Σταθάκη και τον λεγόμενο νόμο Φλαμπουράρη.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης