ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «εγρήγορση» η Αθήνα για το μεταναστευτικό - Επειγόντως στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης

Συνοριοφύλακες στον Έβρο

Eurokinissi

Μια πιθανή «έκρηξη» εισβολής μεταναστών θέλει να προλάβει η κυβέρνηση με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό να είναι πολυμέτωπες μετά και το «κλείσιμο» των συνόρων από τη Γερμανία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και μαζί της και άλλες χώρες του Νότου, όμως, η Αθήνα έχει να ανησυχεί ακόμη περισσότερο, λόγω της κατάστασης στον Έβρο. Άλλωστε, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα σημεία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης.

 

Έτσι τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς οι συσκέψεις με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διαμορφωθεί γραμμή άμυνας απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Στις συσκέψεις, όταν κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχουν επίσης στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και φυσικά, για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο τη Δευτέρα (16/9) με φόντο τον φράχτη, καθώς ο υπουργός αναμένεται να αναγγείλει την ολοκλήρωση της επέκτασής του. Ο συμβολισμός είναι προφανής: Να δοθεί το μήνυμα σε όλη την ΕΕ ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και στην Τουρκία ότι θα αντιμετωπιστεί δυναμικά οποιαδήποτε απόπειρα χρησιμοποίησης του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης.

Αύξηση περιπολιών στο ποτάμι

Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τα μέτρα ενισχύονται με την ένταση των περιπολιών στο ποτάμι και τη δημιουργία δεύτερης και τρίτης ζώνης αποτροπής, στη Θράκη. Εξάλλου, όλο το επόμενο διάστημα το μεταναστευτικό θα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Οκτώβριο, ενώ θα συζητηθεί και στις διμερείς επαφές που θα έχει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο

Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει τον τρόπο όπου διακινητές στον Έβρο μεταφέρουν μετανάστες από την γειτονική Τουρκία στην χώρα μας.

Μάλιστα οι διακινητές προκειμένου να «διαφημίσουν» τη δουλειά τους, τραβάνε τα βιντεάκια και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στα social media.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζονται αρκετά άτομα που είναι στοιβαγμένα στην καρότσα νταλίκας και κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

Το περασμένο καλοκαίρι οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν μειωθεί ωστόσο οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας με περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων.

Ισχυροποιούνται οι δυνάμεις και από θάλασσα

Εκτός από τον Έβρο όμως, οι ροές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Την αύξηση έχει ευνοήσει και ο καιρός και όπως όλα δείχνουν οι ροές θα είναι αυξημένες και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει περισσότερους συνοριοφύλακες στα νησιά, περισσότερα σκάφη του λιμενικού και να ζητήσει επιπλέον πόρους αλλά και δυνάμεις της Frontex για να συνδράμουν.

Η απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο

Παράλληλα, Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταφέρει στη «Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια», τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή στάση στο μεταναστευτικό, ενώ στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο στο Βερολίνο.

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Κυβέρνηση Σολτς, αλλά διαμηνύει πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάει το «μπαλάκι» στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θέση της Αθήνας είναι ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα πρέπει σήμερα να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης