ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ντέρμπι μεταξύ Δούκα και Ανδρουλάκη δείχνει νέα δημοσκόπηση

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Μάχη στήθος με στήθος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνουν Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης σύμφωνα με νεά δημοσκόπηση ενώ το αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση που Ανδρουλάκης και Δούκας βρεθούν αντιμέτωποι στο β’ γύρο, τα στοιχεία της δημοσκόπησης της DATA Consultants που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος», δείχνουν μία αναμέτρηση - ντέρμπι.

 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης όλοι οι υποψήφιοι απέχουν πολύ από το αναγκαίο 50% της εκλογής από τον πρώτο γύρο.

Οι Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας ξεχωρίζουν των αντιπάλων τους, με διαφορά που τους φέρνει αντιπάλους στον β΄ γύρο των εκλογών. Οι μεταξύ τους οι διαφορές είναι στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί των δύο πρώτων, με διαφορά που την κατατάσσει σήμερα 3η σαφώς.

Ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με ποσοστό που τον κατατάσσει σαφώς τέταρτο.

Οι λοιποί υποψήφιοι λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσοστά και η ανάλυση της συμπεριφοράς του εκλογικού τους σώματος έχει σημασία να γίνει περισσότερο ως προς τον δεύτερο γύρο.

«Πρόθεση ψήφου» Α Γύρου

Ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται κατά 1,8% του Χ. Δούκα στους «ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ», και στο ευρύ σώμα. Ο Χάρης Δούκας προηγείται κατά 5,1% της Άννας Διαμαντοπούλου. στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» και κατά 1,6% στο ευρύ εκλογικό σώμα.

Πρόθεση ψήφου Β΄ γύρου

Χ. Δούκας - Ν. Ανδρουλάκης

Ισοψηφία: Οι απαντήσεις στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος. Οι του Π. Γερουλάνου μετακινούνται σε υψηλό βαθμό στον Χ. Δούκα. Οι του Μ. Κατρίνη μετακινούνται στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά έχει και πολλούς αναποφάσιστους. Οι της Άννας Διαμαντοπούλου ελαφρά υπέρ Ν. Ανδρουλάκη. Οι «αναποφάσιστοι» μοιράζονται πλήρως.

Οι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ στηρίζουν ελαφρά περισσότερο Νίκο Ανδρουλάκη. Οι Ν.Δ. ελαφρά περισσότερο Ν. Ανδρουλάκη. Οι ΣΥΡΙΖΑ και οι «Αριστεροί και Κέντρο Αριστεροί» σαφώς στον Χ. Δούκα. Οι «Κέντρο» και «Κέντρο Δεξιά» στον Ν.Ανδρουλάκη. Οι «Δεξιοί» στον Χ. Δούκα.

Ν. Ανδρουλάκης – Α. Διαμαντοπούλου

Οι του Χ. Δούκα μετακινούνται σχετικά περισσότερο προς τον Ν. Ανδρουλάκη. Οι του Π.Γερουλάνου μοιράζονται πλήρως. Οι του Μ.Κατρίνη προς τον Ν.Ανδρουλάκη. Οι «αναποφάσιστοι» προς τον Ν. Ανδρουλάκη.

Χ. Δούκας- Α. Διαμαντοπούλου

Οι του Ν. Ανδρουλάκη μετακινούνται προς την Άννα Διαμαντοπούλου αναλογικά περισσότερο αλλά και πολλοί προς Χ. Δούκα. Οι του Π. Γερουλάνου αναλογικά περισσότερο προς Χ. Δούκα αλλά πολλοί και προς Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι του Μ.Κατρίνη προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι «αναποφάσιστοι» προς Χ. Δούκα. Οι ΝΔ προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι ΣΥΡΙΖΑ προς Χ. Δούκα. Οι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μοιράζονται. Οι ΚΚΕ προς ΧΔ. Οι «Αριστεροί» και «Κέντρο Αριστεροί» προς Χ. Δούκα. Από το «Κέντρο» και «Δεξιά» προς Άννα Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση με πίνακες

Μέγεθος εκλογικού σώματος

Από την ερώτηση: «Εσείς θα συμμετέχετε στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ;»

Σχόλια: Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που απαντά πως «Σίγουρα Ναι» ή «Μάλλον Ναι» θα συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι 13,8%. Το ποσοστό αυτό είναι επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων στις Εθνικές εκλογές είναι επί των εγκύρων ψηφοδελτίων όσων συμμετείχαν στις εκλογές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα εάν μετατραπεί σε απόλυτους αριθμούς.

Φυσικά δεν αναμένεται να ψηφίσουν όλοι αυτοί στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το 13,8% του συνόλου του εκλογικού σώματος περιγράφει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τις επερχόμενες εκλογές και εν μέρει το τρήμα εκείνο του εκλογικού σώματος το οποίο βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως μελλοντική πολιτική του στέγη.

«Καταλληλότητα» υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Από την ερώτηση: «Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο;

Σχόλια: Ως «καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο» το 27% των «ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ» επιλέγει τον Ν. Ανδρουλάκη. Ακολουθεί ο Χ. Δούκας (24,5%). Πολύ σημαντικά ποσοστά καταγράφουν και οι Α. Διαμαντοπούλου και Π. Γερουλάνος.
Στο ευρύτερο εκλογικό σώμα η κατάταξη είναι ίδια αλλά οι διαφορές μεταξύ των υποψήφιων μεταβάλλονται ελαφρά.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί (επιλέξαμε αυτή τη ανάλυση για λόγους μεγέθους δείγματος) η «προτίμηση» σε κάθε υποψήφιο, ποικίλει ανάλογα με τα δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά των ερωτώμενων. Εάν εστιάσουμε σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2024 η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι λίγο υψηλότερη υπέρ του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ σαφώς επιλέγουν αναλογικά περισσότερο τον κ. Χ. Δούκα. Οι ψηφοφόροι ΝΔ δίνουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στην κ. Α. Διαμαντοπούλου και εξαιρετικά χαμηλό στον κ. Ν. Δούκα.

Ο κ. Χ. Δούκας επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από άνδρες, μέσες ηλικίες, ανώτερη μόρφωση και αυτό τοποθετούμενους στην Αριστερά και την Κέντρο αριστερά.
Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από γυναίκες, μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες και υποχρεωτική μόρφωση. Με βάση την αυτό τοποθέτηση έχει πιο «ισόρροπη» αλλά «περιορισμένη» κατανομή σε όλη την κλίμακα.

Πρόθεση ψήφου Α΄γύρου

Στην ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και οι υποψήφιοι ήταν ….., ποιον θα ψηφίζατε;»

Σχόλια: Εάν είχαμε σήμερα εκλογές και σε αυτές ψήφιζαν οι «ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ» κανείς δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος και είχαμε δεύτερο γύρο. Σε αυτόν θα περνούσαν οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας με πολύ μικρή διαφορά (στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος).

Ωστόσο οι εκλογές θα διαταχθούν σε ένα μήνα περίπου. Στον βαθμό που το εκλογικό σώμα διευρυνθεί και εάν αυτή γίνει (αναλογικά περισσότερο) από εκλογείς που προέρχονται από την «κέντρο δεξιά», τότε ενδυναμώνεται και η υποψηφιότητά της κ. Α. Διαμαντοπούλου.

Πρόθεση ψήφου Β΄γύρου

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα;»

Ν. Ανδρουλάκης – Α. Διαμαντοπούλου

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα;»

Χ. Δούκας- Α. Διαμαντοπούλου

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Χάρη Δούκα και Άννας Διαμαντοπούλου;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης