ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το ορατό ενδεχόμενο διαγραφής Κασσελάκη – Η νομική διάσταση της μάχης

ΣΥΡΙΖΑ: Το ορατό ενδεχόμενο διαγραφής Κασσελάκη – Η νομική διάσταση της μάχης
Ο έκπτωτος πρόεδρος INTIME

Η νομική διάσταση στη σύγκρουση κορυφής στο ΣΥΡΙΖΑ όπως εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες καθυστερεί και την ανακοίνωση από τον Στέφανο Κασσελάκη της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος.

Η δε ανακίνηση ζητήματος διαγραφής του έκπτωτου προέδρου από την Όλγα Γεροβασίλη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη μόνο τυχαία δεν θεωρείται από όλα τα στρατόπεδα της Κουμουνδούρου λόγω της στενότατης σχέσης της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το CNN Greece, η αντιπρόεδρος της Βουλής είχε μεσολαβήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε να κλειστούν ραντεβού βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην πρωθυπουργό.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απίθανο δεν θεωρείται το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής του από μέλος με συνέπεια, φυσικά, και να μην μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Όπως κι αν έχει και μολονότι η Πολιτική Γραμματεία θεώρησε το θέμα λήξαν στην απόφαση που έλαβε, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να παραμείνει υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι το συνέδριο, αλλά και πως το συνέδριο μπορεί να αναιρέσει την απόφαση έκπτωσης της Κεντρικής Επιτροπής ως ανώτερο πολιτικό όργανο που είναι.

Ο έκπτωτος πρόεδρος, πάντως, δεν έχει πρόθεση «να σύρει το ΣΥΡΙΖΑ στα δικαστήρια», όπως ξεκαθάρισε ο νομικός του σύμβουλος.

Σε πιο πολιτικό επίπεδο, μάλιστα, επισημαίνεται πως είναι περίπου 50 τα μέλη της Κ.Ε. που διατηρούν επαγγελματική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ- κάποια, μάλιστα, προβεβλημένα στελέχη είναι μετακλητοί βουλευτών- και τα οποία φέρεται να θορυβήθηκαν από την πρόθεση Κασσελάκη να προτείνει ζήτημα σχετικού ασυμβίβαστου στις προτεινόμενες από τον ίδιο καταστατικές αλλαγές.

Από την άλλη, το επιχείρημα είναι πως η απόφαση της Κ.Ε. έχει χαρακτήρα διοικητικής απόφασης που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όπως συμβαίνει με κάθε απόφαση διευθυντή του Δημοσίου από τον προϊστάμενό του.

Στο μεταξύ, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και για το στεγαστικό αναμένεται να παρουσιάσει στους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας σήμερα Σάββατο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, σημειωτέον, έχει να επικοινωνήσει με τον κ. Κασσελάκη από τη θορυβώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να δηλώσει πως οι σχετικές προτάσεις, όπως προετοιμάστηκαν από τις ομάδες εργασίας της Πολιτικής Γραμματείας, θα φέρουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, καθώς αφορούν νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Παππάς θα απευθύνει, επίσης, πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν στη στήριξη των προτάσεων, βάζοντας τα θεμέλια, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, της προοδευτικής, προγραμματικής και, μετέπειτα, εκλογικής συνεργασίας τους.