ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βλέψεις Ερντογάν στην Λιβύη, οι σεισμικές έρευνες και η πολιτική «παράλυση»

Οι βλέψεις Ερντογάν στην Λιβύη, οι σεισμικές έρευνες και η πολιτική «παράλυση»
Turkish Presidency via AP, Pool

Η Τρίπολη έκανε πρόταση στην Άγκυρα να διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Λιβύης, με την Τουρκία να ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη εξέλιξη όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Ερντογάν, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Η Λιβύη μας πρότεινε να εργαστούμε με τα πλοία μας στη θάλασσα. Ειλικρινά, είμαστε θετικοί σε αυτό. Επομένως, μπορούμε να πάμε στη λιβυκή θάλασσα για να πραγματοποιήσουμε εργασίες», δήλωσε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Ως μία αναμενόμενη ενέργεια χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη κίνηση ο Νομικός Διεθνολόγος και Καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, καθώς η Άγκυρα έχει δείξει σε όλους τους τόνους ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις σχέσεις της με το καθεστώς της δυτικής Λιβύης.

Εκτιμά μάλιστα, πως οι τουρκικές ενέργειες «εντάσσονται στην προσπάθεια να γίνει μία περιφερειακή δύναμη και να έχει σημαίνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο».

Η πολιτική «παράλυση» και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επωφελούμενος τον εθνικό διχασμό στην αφρικανική χώρα, το 2020, έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Επιπρόσθετα, Άγκυρα και Τρίπολη έχουν υπογράψει το παράνομο και έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο αμφισβητούν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Είναι αξιοσημείωτο πώς η κυβέρνηση του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά είναι μη νομιμοποιημένη να οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες και να εγκρίνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Εφετείο της Τρίπολης, ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας σχετικά με τη συνεργασία στην έρευνα, εκμετάλλευση, και εμπορία των υδρογονανθράκων της Λιβύης, το οποίο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

Το «άνοιγμα» του Ερντογάν προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Την στιγμή που η κατάσταση στην Λιβύη θυμίζει κινούμενη άμμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα ύστερα από 12 χρόνια.

Ωστόσο, το Κάιρο έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Βεγγάζης στη Λιβύη και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ σε αντίθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση Ντμπειμπά στην Τρίπολη.

Άξια αναφοράς η συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν στην Τουρκία με τον γιο του στρατάρχη Χαφτάρ, Μπελκασίμ Χαφτάρ τον περασμένο Ιούλιο.

Ο απώτερος σκοπός της Τουρκίας «είναι να πάρει με το μέρος της την Αίγυπτο στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών» αναφέρει ο Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει πώς οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας είναι ρευστοί και είναι πιθανόν να ανατραπούν στο εγγύς μέλλον.

«Η απόληξη της νοητής γραμμής του παράνομου και ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου βρίσκεται σε εδάφη που ελέγχονται από την «κυβέρνηση» της ανατολικής Λιβύης», σημείωσε.

Την ίδια ώρα , η διεθνής διπλωματία επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές με στόχο να απομακρυνθεί το σενάριο νέου κύκλου βίας στην Λιβύη .

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νομικού Διεθνολόγου και Καθηγητή Στρατιωτικών Σχολών Δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτου

Πώς αξιολογείτε την πρόταση της Λιβύης στην Τουρκία για σεισμικές έρευνες, την οποία δημοσιοποίησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ;

Ήταν μία αναμενόμενη ενέργεια, καθώς η Άγκυρα έχει δείξει σε όλους τους τόνους ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις σχέσεις της με το καθεστώς της δυτικής Λιβύης. Οι ενέργειές της εντάσσονται στην προσπάθεια να γίνει μία περιφερειακή δύναμη και να έχει σημαίνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στενές επαφές με την κυβέρνηση της Τρίπολης τη στιγμή που έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον γιο του Στρατάρχη Χαφτάρ, Μπελκασίμ. Τι κρύβουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και η παράλληλη προσέγγιση της Άγκυρας στις δύο πλευρές;

Η Άγκυρα ασκεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να παγιώσει τη θέση της στη Λιβύη, αν δεν αποκτήσει δίαυλους επικοινωνίας και με τον Στρατάρχη Χάφταρ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Λιβύης είναι ρευστοί και είναι πιθανόν να ανατραπούν στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, η απόληξη της νοητής γραμμής του παράνομου και ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου βρίσκεται σε εδάφη που ελέγχονται από την «κυβέρνηση» της ανατολικής Λιβύης. Το αποτέλεσμα αυτής της, υψηλού ρίσκου, πολιτικής θα φανεί στο μέλλον…

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσεγγίζει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Βεγγάζης στη Λιβύη, ενώ έχει έρθει σε ρήξη με την Τρίπολη και την κυβέρνηση Ντμπέιμπα. Πώς «διαβάζετε» τα διπλωματικά ανοίγματα της Άγκυρας;

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί ότι η Αίγυπτος είναι ο «αδύναμος κρίκος» στο πλέγμα των συμμαχιών που έχει συνάψει η Ελλάδα με κράτη της ευρύτερης περιοχής της Εγγύς Ανατολής τα τελευταία χρόνια. Προσπαθεί, λοιπόν, να βρει ένα κοινό πεδίο με το Κάϊρο στο ζήτημα της Λιβύης, όπου είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Φυσικά, απώτερος σκοπός της είναι να πάρει με το μέρος της την Αίγυπτο στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών.

Υπάρχει περίπτωση το Κάιρο να αναγνωρίσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο την ώρα που η Άγκυρα ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου;

Είναι επισφαλές να προβεί κανείς σε προβλέψεις, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ως πιθανή μία τέτοια εξέλιξη.

Επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εν λόγω κινήσεις της Τουρκίας στην γεωπολιτική σκακιέρα;

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται αλλά οφείλει να ασκεί με συνέπεια τη δική της εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, είναι παγκοσμίως γνωστόν ότι η Αθήνα εφαρμόζει διαχρονικά μία πολιτική αρχών. Προφανώς, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς θα υποστεί τις συνέπειές τους, εάν αυτές τελεσφορήσουν.