ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένοπλες Δυνάμεις: Η εντυπωσιακή άσκηση «ΩΡΙΩΝ – 24»

ΓΕΕΘΑ

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την πολυεθνική άσκηση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της άσκησης «ΩΡΙΩΝ-24» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Λγου (ΠΒ) Δελαπόρτα Σπυρίδωνα», στην Πάχη Μεγάρων.

Τα σενάρια που έλαβαν χώρα αφορούσαν αμφίβια ενέργεια εναντίον στόχου στη μικρονησίδα ΠΑΧΗ, αντιμετώπιση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης εχθρού με χρήση τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης HUMMER και εκκένωση τραυματία με ελικόπτερο NH-90, αλλά και εκκένωση Ειδικής Ομάδας με χρήση SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System).

Στην Άσκηση «ΩΡΙΩΝ - 24» συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρουμανία, καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος και η Πολωνία.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρακολούθησε την Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων .

Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, εκπρόσωποι Πρεσβειών, ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Σωμάτων Ασφαλείας, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), καθώς και στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών.


Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ευρεία κλίμακα διεξαγωγής και η πολυπλοκότητα σεναρίων, σε συνδυασμό με τη διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού των ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο της Πατρίδας μας, που αντανακλά τη στρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της άσκησης για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που παρουσίασαν, καθώς και για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, ενός πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Με ένα τολμηρό πλέγμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα διδάγματα των συγκρούσεων των τελευταίων ετών, τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης