ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Υπεγράφη η συμφωνία για το εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών

ΔΕΘ: Υπεγράφη η συμφωνία για το εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών
X/Andreas Kindl

Η Ελλάδα προχωρά βάσει σχεδίου στη δημιουργία του εθνικού δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, όπως είχε εξαγγελθεί μέσα στον Ιούλιο. 

Ένα μέρος του έργου που θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, παρουσιάστηκε από τον Γερμανό Πρέσβη, Αντρέας Κιντλ στη ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Ο μίνι δορυφόρος ''Made in Germany'' μπορεί να παρέχει θερμικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν στο Περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην #88ηΔΕΘ».

Πρόκειται για μια επένδυση 20.000.000 ευρώ σε τέσσερις δορυφόρους θερµικής απεικόνισης και σε σύστηµα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech για τη δηµιουργία ενός εθνικού συστήµατος εντοπισµού και αντιµετώπισης της φωτιάς, του πρώτου σε διεθνές επίπεδο, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά το Υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Παράλληλα, ο εκτελεστικός και τεχνικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας, OroraTech, Μάρτιν Λάνγκερ είχε σκιαγραφήσει το πλάνο τονίζοντας ότι πρόκειται για στοχευµένη διαστηµική τεχνολογία που μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών, που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήµατα και την Οικονοµία.

Η OroraTech εδρεύει στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει πληροφορίες για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσµο καθώς και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα, αξιοποιώντας τα δορυφορικά δεδοµένα.

Η εταιρεία συνεργάζεται µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθµων προϊόντων δεδοµένων, µε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστηµικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθµονόµησης.

Οι υπηρεσίες δεδοµένων της OroraTech θα είναι συνδεδεµένες µε τις ελληνικές υπηρεσίες άµεσης επέµβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστηµίων και της βιοµηχανίας.