ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΥ: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και αύξηση 20% των εφημεριών

Eurokinissi

Στην εξειδίκευση των μέτρων στις αλλαγές του ΕΣΥ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στην Υγεία σε βάθος τριετίας, καθώς και η οικονομική στήριξη των γιατρών, ζητήματα που απασχόλησαν και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας τίθεται το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, για πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • 30.000 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς γενική ιατρική και παθολογία 1/1/25.
  • Ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων. Θα καλυφθούν δωρεάν 500.000 παιδιά.
  • Από του χρόνου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν
  • Τις επόμενες ημέρες β’ φάση που αφορά τις γυναίκες 30-60 για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει συνέντευξη για τον εμβολιασμό covid και γρίπης.
  • Αποζημιώνεται το εμβόλιο για τον RSV.

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς

Κατά την εξιδίκευση των μέτρων επαναλήφθηκαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε, όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο, όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Εφημερίες γιατρών

«Αύξηση εφημεριών των γιατρών κατά 20%. Αυτό στο πλαφόν των εφημεριών. Έχουμε 45 εκατ. και περίπου σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί στις εφημερίες 200 ευρώ. Στις άγονες περιοχές έχουμε, άγονες, Α όπως η Κως και άγονες Β. Στην πρώτη ήταν 100 ευρώ και στη δεύτερη 50 ευρώ. Αυτό γίνεται 300 ευρώ στις δύσκολες περιοχές και στις άλλες 150 ευρώ και στις δύσκολες περιοχές αυτή η αύξηση διπλασιάζεται και από τον Ιανουάριο θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών που θα φέρει νέα αύξηση», είπε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε συνολικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα είπε:

  • Αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών που είχαν ποτέ
  • 165 γιατρούς παραπάνω ο «Ευαγγελισμός», 190 γιατροί παραπάνω το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
  • Αύξηση του επικουρικού προσωπικού
  • Εισοδήματα των γιατρών: Οι απολαβές είναι χαμηλές, αλλά ειδικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ έχει γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αυξηθούν
  • Αύξηση του βασικου΄μισθού και των επιδομάτων, γύρω στα 20 με 50 ευρώ σε κάθε γιατρό
  • Από τον Ιανουάριο του 2024 αύξηση αποζημίωσης εφημεριών, περίπου σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί 200 ευρώ
  • Κίνητρο για τις άγονες περιοχές: στην πρώτη κατηγορία ήταν 100 ευρώ ανα γιατρό γίνεται 300, και 50 στη δεύτερη κατηγορία που γίνεται 150
  • Από το Γενάρη θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών γιατρών 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200.

Γεωργιάδης: Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις αστοχίες

Kατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα. Κάθε σύστημα που είναι τόσο πολύπλοκο έχει προβλήματα. Καθημερινά προσέρχονται 80.000 άνθρωποι, έχει 25 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο, πάνω από 100 νοσοκομεία, 300 Κέντρα Υγείας. Είναι ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο. Είναι δυνατόν κάθε μέρα να μην έχει μία αστοχία ή κάτι που δεν πήγε όπως το θέλαμε. Δεν θέλω να κρύψω τις αστοχίες, είμαστε εδώ για να τις λύσουμε».

O υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση των μέτρων στο ΕΣΥ.

Eurokinissi

Η ηγεσία του υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο όπως είπε, θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, τομέα που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Στόχος μας, είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατ. παιδιά», επισήμανε η ηγεσία του υπουργείου προσθυέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και να χτίσουμε το σύστημα με νέα υλικά».

«Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης