ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχέδια Κασσελάκη, η κρυφή δημοσκόπηση, οι κινήσεις των 100 και οι «30.000 ψήφοι» Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχέδια Κασσελάκη, η κρυφή δημοσκόπηση, οι κινήσεις των 100 και οι «30.000 ψήφοι» Πολάκη

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την υποψηφιότητά του για την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Κι αυτό μολονότι μέχρι και τη Δευτέρα η ιδέα της δημιουργίας νέου κόμματος του ακουγόταν πολύ ελκυστική.

Φαίνεται, ωστόσο, πως τα απογοητευτικά στοιχεία δημοσκόπησης που είχε παραγγείλει και η οποία δεν έδινε σε αυτό το κόμμα ποσοστό μεγαλύτερο του 4% συνέβαλε στο να «επιστρέψει» στο σχέδιο υποβολής υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αισιοδοξία, έτσι κι αλλιώς, δεν ξεχειλίζει στο στρατόπεδο Κασσελάκη στις Σπέτσες, μολονότι εκφράζεται η εκτίμηση πως «εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει».

Κι αυτό γιατί και η χθεσινή (Τρίτη) ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία- «κασσελακικοί» έμειναν μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου- για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου (1- 3 Νοεμβρίου) και των εκλογών (24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου) μαρτυρά μια νέα δυναμική στο κόμμα, με αρκετούς να μιλούν ακόμα και για αλλαγές συσχετισμών.

«Οι “100” οργανώνονται με ταχύτητα φωτός», επισημαίνουν ακόμα και οι «κασσελίστας».

Την ίδια ώρα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως υποψήφιος για την προεδρία θα είναι κι ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος καλλιεργεί ένα πιο ενωτικό και συμπεριληπτικό προφίλ, ενώ ο Παύλος Πολάκης το ξεκαθάρισε με ένα «βεβαίως» σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.

Υποστηρικτές του, μάλιστα, μας λένε πως ξεκινά αυτή τη μάχη με ένα μίνιμουμ 30.000 ψήφων.

Όσον αφορά την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, στην αιχμή των θέσεων που θα παρουσιάσει ο Νίκος Παππάς θα βρεθούν και τα αποτελέσματα των εργασιών των πέντε ομάδων που είχαν συγκροτηθεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον περασμένο Ιούλιο για τη στέγη, το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, την προστασία της α’ κατοικίας, την επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την εργασία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά από σύσκεψη με τους βουλευτές της βόρειας Ελλάδας χθες στη Βουλή, εισηγήθηκε την πραγματοποίηση επίσκεψης σε δομή υγείας την Παρασκευή- πιθανότατα στο Θεαγένειο- και το Σάββατο τη συνάντηση με τη διοίκηση της Helexpo, την περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ, τη σύσκεψη εργασίας με παραγωγικούς φορείς, αλλά και τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου τη Κυριακή.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η προτροπή του Γιάννη Ραγκούση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να δοθεί στη δημοσιότητα μια συγκεκριμένη θετική αναφορά για τα 50 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη, «όπως αρμόζει στο πολιτικό ήθος και στον πολιτικό πολιτισμό κάθε αριστερού και προοδευτικού κόμματος», με αφορμή τα όσα αρνητικά είχε πει για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.