ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λειτουργεί το καλάθι των μαθητών» λέει η κυβέρνηση: 5% -10% μείωση στα σχολικά είδη

Σχολικά είδη

INTIME NEWS

Λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, στοιχεία των δύο πρώτων εβδομάδων εφαρμογής της πρωτοβουλίας το «Καλάθι των Μαθητών», που επεκτείνει το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» δίνει στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει πως στην πράξη επιχειρεί να πολεμήσει την ακρίβεια και να ελαφρύνει τα βάρη των οικογενειών. 

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση «το καλάθι των μαθητών» στο οποίο έχουν προστεθεί 11 κατηγορίες βασικών σχολικών προϊόντων υψηλής ζήτησης λειτουργεί και παρατηρούνται μειώσεις τιμών από 5% έως 10% σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων το Σεπτέμβριο του 2023.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στα σχολικά σακίδια παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση τιμής κατά 21,25%. Στις κασετίνες η μείωση αγγίζει το 11,72%. Στα μπλε τετράδια από 0,52 ευρώ, η τιμή του έχει πάει στα 0,38.

«Η ακρίβεια φαίνεται ότι αρχίζει και υποχωρεί, δεν έχουμε ακόμα τα φαινόμενα αποπληθωρισμού, αλλά έχουμε μείωση του πληθωρισμού σε κάποιες κατηγορίες» δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στο τι κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών.

Εμείς δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι, ούτε αυτοί οι οποίοι θα ανακαλύψουμε λεφτά, θα τα βγάλουμε από το καπέλο σχολιάζουν από την Κυβέρνηση τονίζοντας πως από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα προκύψει όφελος για τους πολίτες της τάξης των 900 εκ. ευρώ.

«Δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση»

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου προς τους εκπροσώπους της αγοράς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα σχολικά είδη – από βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία μέχρι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ - πως «δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση».

Η πρωτοβουλία «το καλάθι των μαθητών» έχει ως σκοπό να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που εμπορεύονται σχολικά προϊόντα, προς όφελος του καταναλωτή κάθε εισοδηματικής κατηγορίας. Παράλληλα, επιδιώκει να βελτιώσει την πληροφόρηση του καταναλωτή για τα ποιοτικά προϊόντα που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους οικονομικά, να αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς και να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς. “Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη” τονίζουν πηγές του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως τo «το καλάθι των μαθητών» είναι σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr. Επίσης, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης