ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προς νέο κόμμα ο Κασσελάκης – Φάμελλος η υποψηφιότητα των «100»

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Σήμερα Τρίτη, στις 16.00, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει μία σειρά πολύ σοβαρών εκκρεμοτήτων ύστερα από την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η πιο άμεση είναι ο προγραμματισμός για τη ΔΕΘ όπου ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει να δώσει μια δυναμική παρουσία μολονότι έχει μείνει ακέφαλος.

Έχει ήδη γίνει, άλλωστε, σοβαρή προεργασία και από το γραφείο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκου Παππά, ο οποίος είναι και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας και είχε αναλάβει εκ μέρους του τότε προέδρου το συντονισμό των προτάσεων από όλους τους τομείς του κόμματος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ακρίβεια, το φορολογικό, το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια κι όχι μόνο.

Διπλό παιχνίδι Παππά βλέπουν οι «κασσελίστας»

Ο κ. Παππάς, πάντως, έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών «κασσελίστας» οι οποίοι θεωρούν πως έπαιξε διπλό παιχνίδι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κάποιοι, μάλιστα, αναρωτιούνται φωναχτά και για το αν ο ίδιος καταψήφισε την πρόταση μομφής στη μυστική κάλπη.

Από την άλλη, πηγές κοντά στον επικεφαλής της Κ.Ο. μας υπενθυμίζουν την ομιλία του στην Κ.Ε. κατά την οποία τάχθηκε σαφώς κατά των προεδρικών εκλογών.

«Φτιάξε νέο κόμμα»

Σε σχέση με τον κ. Κασσελάκη, ο έκπτωτος πρόεδρος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας γέρνει προς την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ φέρεται να έχει βρει, μάλιστα, και τα γραφεία του, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για μπλόφα.

Κι όλα αυτά σαφώς επηρεασμένος από τα σχετικά μηνύματα που λαμβάνει από τη βάση, που τον καλεί να φτιάξει νέο κόμμα.

Οι πιο μετριοπαθείς, όμως, συνεργάτες του υπενθυμίζουν στον κ. Κασσελάκη τα οφέλη από την προεδρία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ως διασπαστής του.

Συνεχίζεται το blame game για την απώλεια της προεδρίας

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια της προεδρίας, με πηγές μας να ισχυρίζονται πως ο έκπτωτος πρόεδρος λάμβανε διαβεβαιώσεις από συνεργάτες του πως διέθετε 165 ψήφους, ενώ άλλες πως ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, τον είχε προειδοποιήσει από το πρωί του Σαββάτου πως θα έχανε.

Ως προς το επιτελείο του, θα τον ακολουθήσει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου Τύπου του, Μπάμπης Παπαδάκης, όχι όμως και η πρώην επίσης διευθύντρια του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Κουντούρη.

Τι θα γίνει με τον Μανώλη Καπνισάκη

Όσον αφορά τον κ. Καπνισάκη- ο κ. Πολάκης του είπε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. πως «παράγει ίντριγκα»- το μέλλον του δίπλα στον κ. Κασσελάκη είναι αβέβαιο.

«Όσο θέλω εγώ κι όσο θέλει κι εκείνος θα είμαι δίπλα του», φέρεται να εκμυστηρεύεται ο ίδιος.

Οργή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Παραλλήλως, η βάση του κόμματος «βράζει», με τους συντονιστές των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών να ζητούν οδηγίες από την Κουμουνδούρου για το πώς να συγκρατήσουν την οργή των μελών για τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

Ποιες υποψηφιότητες έχουν «κλειδώσει»

Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχουν κλειδώσει η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου με τη «σημαία» των «100», καθώς και του Παύλου Πολάκη, αλλά και του Απόστολου Γκλέτσου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο καθόδου και της Ρένας Δούρου.

Μάχη αναμένεται να δοθεί και για το χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου και της εκλογής προέδρου που βάσει καταστατικού πρέπει να γίνουν εντός τριμήνου, δηλαδή μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαφωνιά για το χρονικό ορίζοντα για τις εκλογές

Οι «100» φαίνεται να προκρίνουν μια πιο μακρόσυρτη διαδικασία, η οποία ωστόσο βρίσκει αντίθετο τον κ. Πολάκη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πολιτική Γραμματεία, του μοναδικού στην ουσία μέλους της που θεωρείται ακόμα εμπιστοσύνης από τον κ. Κασσελάκη.

Το σενάριο για μεταβατικό πρόεδρο - Ποια ονόματα ακούγονται

Ερωτηματικό είναι, επίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα με μεταβατικό πρόεδρο- ακούγονται τα ονόματα του κ. Παππά, της κυρίας Δούρου, αλλά και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου- ή αν θα επιλεγεί η Πολιτική Γραμματεία να λειτουργήσει ως συλλογική ηγεσία μαζί με την γραμματέα, Ράνια Σβίγκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης