ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της ΔΕΘ: Οι χρησμοί Μητσοτάκη και τα φαρμακερά σχόλια για Κασσελάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέρα από την μερική εξειδίκευση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου για την καθημερινότητα των πολιτών, την παράσταση στη συνέντευξη τύπου “έκλεψαν” τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, το φρένο στη σεναριολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δέσμευση για ολοκλήρωση της τετραετίας και το ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε για πρώτη φορά είκοσι ολόκληρα λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της ομιλίας στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου. Στις 12 παρά είκοσι όμως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη πάρει φωτιά. Ο Πρωθυπουργός προσέγγισε τους δημοσιογράφους, ειδικά αυτούς με εμπειρία στην κεντροαριστερά, για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά κυρίως για την ερμηνεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλά ήταν ακόμη ασαφή και για τον ίδιο.

Ο ... «χρήσιμος» Κασσελάκης

Δυόμιση ώρες μετά και αφού είχε απαντήσει σε πάνω από 30 ερωτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε και πάλι τους δημοσιογράφους καθώς δεν είχε ακόμη ενημέρωση για όσα είχαν μεσολαβήσει. Ήταν πλέον σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε σε νέα περιδίνηση με νέες εκλογές. Τραγική ειρωνία, ακριβώς ένα χρόνο πριν, την ημέρα της συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2023, λάμβαναν χώρα οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξαν τον κ.Κασσελάκη…

«Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί τους και ο κόσμος δεν ακούει καν τι λένε» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Πρωθυπουργού για την αξιωματική αντιπολίτευση με γαλάζια στελέχη να προσθέτουν περιπαικτικά πως «όταν η Κυβέρνηση αντιμετώπιζε πολλές φορές ζητήματα αυτή τη χρονιά, ο κ.Κασσελάκης ήταν πάντα χρήσιμος» υπονοώντας πως οι διαρκείς αναταράξεις στο κόμμα της αντιπολίτευσης, άλλαζαν την ατζέντα προς όφελος της Κυβέρνησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν απέκλεισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την ένταση με την οποία το έχει πράξει στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πάντως πως ακόμη και αν αποφασίσει να μην αλλάξει “τους όρους του παιχνιδιού” η Νέα Δημοκρατία μπορεί, στο τέλος της τετραετίας, να υπερβεί και πάλι τον πήχη των 151 βουλευτών.

Φρένο στη σεναριολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Είναι προσβλητικό. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και δε θα πω απολύτως τίποτα. Η πρόθεση πάντα είναι ο σεβασμός του συντάγματος και η μέγιστη συναίνεση», σχολίασε ο Πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα όσα σκέπτεται για την ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαρόπουλου αλλά και για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Δένδια να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να επιλεγούν. Η συζήτηση πάντως δεν θα κλείσει εύκολα καθώς η σεναριολογία έχει πάρει φωτιά, ενώ κάποιοι γαλάζιοι Βουλευτές έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν πως δεν θα ψήφιζαν την κα Σακελλαρόπουλου με αφορμή τη στάση της στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Πιθανή διεκδίκηση και τρίτης θητείας

Τα βλέμματα πολλών δημοσιογράφων συναντήθηκαν όταν ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν θα διεκδικήσει και μία τρίτη πρωθυπουργική θητεία το 2027 ή εάν σχεδιάζει να μεταπηδήσει σε ευρωπαϊκό θώκο, όπως, για παράδειγμα, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν λήξει το πρώτο μισό της θητείας του κ.Κόστα σε 2,5 χρόνια.

Η πρώτη απάντηση του Πρωθυπουργού άφησε για πολλούς κάποια “παράθυρα” για ερμηνεία. «Θα ήταν αλαζονικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027…Δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία θητεία και σκοπεύω να την εξαντλήσω…Θα διαψευστούν όσοι βλέπουν πρόωρες εκλογές. προσερχόμαστε σε κάθε αναμέτρηση για να κερδίσουμε», σημείωσε.

Με στόχο να προλάβει συζητήσεις πριν αυτές λάβουν διαστάσεις, σε επόμενη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πολύ πιο κοφτά «είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω πρόθεση να βγω στη σύνταξη».

Τα σχόλια για Σαμαρά - Καραμανλή

Για πρώτη φορά οι δύο πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής για Αντώνης Σαμαράς δεν έδωσαν το παρών στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν τίθεται πλέον ζήτημα ενότητας της παράταξης.

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Η άποψη των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι πάντα σεβαστή, χωρίς να σημαίνει ότι πάντα πρέπει να συμφωνώ με αυτή. Είμαστε κόμμα συντεταγμένο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκιά των αιχμήρών τοποθετήσεων των δύο πρώην Προέδρων στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όσους «ανησυχούν» για την ενότητα του κόμματος να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους…

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως ως ο Πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά απέρριψε τις συζητήσεις για δεξιά στροφή δίνοντας μία έμμεση απάντηση στις όποιες «δεξιές» διαφοροποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης