ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επιθεώρηση Πλωτού Περιπολικού του Λιμενικού Σώματος

INTIME NEWS / ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Το Πλωτό Περιπολικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΠΛΣ 900) επισκέφθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Το σκάφος αυτό, όπως και άλλα μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμβάλλει στην θωράκιση και την ασφάλεια των συνόρων μας και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το σκάφος είναι ελλιμενισμένο μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σήμερα είναι επισκέψιμο στο κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι δύο υπουργοί και η υφυπουργός αφού ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη υποπλοίαρχο ΛΣ Ανδρέα Τσέλη για τα χαρακτηριστικά και την αποστολή του, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και επιθεώρησαν την γέφυρα.

Το ΠΠΛΣ 900 έχει μήκος 38,6 μ, 2 κινητήρες diesel 4.500 hp και ταχύτητα 35 κόμβων. Διαθέτει βοηθητικό φουσκωτό με 2 εξωλέμβιες μηχανές, χωρητικότητας έως 8 ατόμων με ταχύτητα 50 κόμβων. Έχει 2 ηλεκτροοπτικά συστήματά νύχτας-ημέρας για παρακολούθηση, 2 πύργους οπλικών συστημάτων πλήρως τηλεχειριζόμενα από την γέφυρα και αυτονομία καυσίμου πάνω από 1000 νμ. Διαθέτει πλήρωμα 16 ατόμων. Κατασκευάστηκε το 2021 από την ιταλική εταιρεία vittoria και επιχειρεί έως και 7bf και μπορεί να ταξιδέψει έως 9bf κυρίως στο ΒΑ Αιγαίο.

Τους δύο υπουργούς και την υφυπουργό συνόδευε ο Αρχηγός του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Γνωρίζουμε τώρα και οι τρεις Υπουργοί τι μπορεί να προσφέρει αυτό το σκάφος ως αποτροπή στο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά βέβαια στις μεταναστευτικές ροές. Έχει ξεκινήσει και μια άτυπη συνεργασία με την άλλη πλευρά η οποία σε καθημερινό επίπεδο αποδίδει. Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή παραμένει όμως ο επιχειρησιακός βραχίονας έτσι ώστε οι αποτροπές να αντιμετωπίζουν τους διακινητές που σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται τις ανθρώπινες ζωές και δυστυχώς βάζουν σε κίνδυνο τόσους πολλούς ανθρώπους, απλώς για να βγάλουν λεφτά. Είμαστε αντίπαλοι με αυτούς, θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίπαλοι και για αυτό το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή παραμένει ο βραχίονας αποτροπής όλων αυτών των ενεργειών».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Παρελήφθη, αν δεν κάνω λάθος, πριν από μόλις τρία χρόνια και είναι ο φρουρός της ασφάλειας των θαλασσιών συνόρων μας στον Βόρειο Αιγαίο.

Δεν είναι το μόνο αλλά είναι θα έλεγα το πιο σύγχρονο πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με μεγάλες δυνατότητες ελέγχου και επιτήρησης με μέσα προηγμένων τεχνολογιών των θαλασσιών συνόρων μας των απέναντι ακτών της ακτογραμμής του Ανατολικού Αιγαίου.»

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη δήλωσε επίσης: «Μας δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να διατρανώσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα το οποίο σώζει ζωές και προστατεύει συγχρόνως τα σύνορά μας. Για την Ελλάδα, το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Καλύτεροι φρουροί από το λιμενικό μας σώμα δεν υπάρχουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης