ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης ψηφοφορία - Τι ισχύει εάν εκπέσει ο Κασσελάκης από το αξίωμά του

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης ψηφοφορία - Τι ισχύει εάν εκπέσει ο Κασσελάκης από το αξίωμά του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του

INTIME NEWS / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης ψηφοφορία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Από τη 1 το μεσημέρι και μετά ακολουθούν τα τηλεφωνήματα στα υπόλοιπα μέλη με τα οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσήλθε νωρίτερα στον χώρο και ψήφισε, όπως και αναμενόταν.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι 274 από τους 295 είχαν ψηφίσει. Οι 210 δια ζώσης και 64 τηλεφωνικά, ενώ ακόμη 21 δεν είχαν απαντήσει και συνεχίζονταν τα τηλεφωνήματα.

Νωρίτερα ψήφισαν ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης και άλλα στελέχη του κόμματος. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν ο Στέφανος Κασσελάκης εκπέσει δεν θα είναι ούτε υπηρεσιακός πρόεδρος. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να ανέβει στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το κρίσιμο crash test

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίζουν με κάλπη για το αν θα δεχθούν την πρόταση μομφής που ήρθε από τους 87 με την υποστήριξη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, αν γίνουν τελικώς εκλογές.

Η ψηφοφορία ξεκινά αυτή την ώρα και θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι. Έχουν στηθεί τρεις κάλπες. Μέχρι τις 13.00 η διαδικασία θα είναι διά ζώσης. Στη συνέχεια, θα γίνουν τηλεφωνικές κλήσεις με ανοιχτή ακρόαση από τα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής που έχουν επιφορτιστεί με τους απόντες.

Η εφορευτική επιτροπή είναι 15μελής, με εκπροσώπους από όλες τις τάσεις. Οι τρεις κάλπες έχουν στηθεί με βάση τα αρχικά επωνύμων.

Βολές κατά ριπάς σε Κασσελάκη: «Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε από τον Πρόεδρο»

Σε τι ελπίζουν οι προεδρικοί

Οι προεδρικοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στην πλειοψηφία ανάμεσα στους 83 που δεν βρίσκονταν χθες στην αίθουσα συνεδρίασης και θα ψηφίσουν σήμερα διά τηλεφώνου, αν φυσικά δεν παραστούν, στη… μυστική ψηφοφορία, καθώς και το ότι στους 122 υπάρχουν και κασσελακικοί.

Δεν λείπει, ωστόσο, η γκρίνια για την υποτίμηση της διαδικασίας από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας έκανε ειρωνικά σχόλια στους δημοσιογράφους για τα όσα συνέβαιναν, αλλά και για τον Νίκο Παππά, ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός του οποίου αποδείχθηκε, χθες τουλάχιστον, ανεπαρκής.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου όπου διεξάγεται η συνεδρίαση, με το επίσης παράδοξο να συνεχίζονται παραλλήλως οι ομιλίες για τις καταστατικές αλλαγές, οι οποίες όμως θα μπουν στις ελληνικές καλένδες αν περάσει η πρόταση μομφής.

Στην περίπτωση που συμβεί το τελευταίο, διακόπτεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και θα οριστεί έκτακτο συνέδριο- με νέους συνέδρους σε σχέση με το συνέδριο του Φεβρουαρίου- που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες.

Κάποιοι, πάντως, ισχυρίζονται πως το συνέδριο ως ανώτερο της Κεντρικής Επιτροπής όργανο μπορεί να ανατρέψει τη μομφή.

Όσον αφορά τους υποψήφιους, σχεδόν βέβαιους θα πρέπει να θεωρούμε τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Πολάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νικόλα Φαραντούρη και βλέπουμε…