ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής Πολάκη και «87» στον «εγκλωβισμένο» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής Πολάκη και «87» στον «εγκλωβισμένο» Κασσελάκη

Με κινούμενη άμμο μοιάζει για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, σήμερα Σάββατο στις 12.00.

Θεωρητικώς το όργανο- έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε στην αίθουσα συνεδρίασης να βρίσκονται μόνο τα μέλη του- θα κληθεί να υπερψηφίσει την εισήγηση στην οποία κατέληξε μετά κόπων και βασάνων η αρμόδια Επιτροπή για τις καταστατικές αλλαγές ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου και να καθορίσει τον οδικό χάρτη μέχρι αυτό.

Όλοι, ωστόσο, αναμένουν αν, ποιοι και πόσοι θα καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζεται ως πλήρως εγκλωβισμένος ακόμα κι από υποστηρικτές του.

Με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το CNN Greece μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Παύλος Πολάκης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσει τη σχετική πρόταση αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες που δέχεται, χωρίς όμως να σηκώσει το γάντι των εκλογών αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «αμφισβήτηση του εαυτού του», όπως μας εκμυστηρεύονται συνομιλητές του.

Μπορεί να γίνονταν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή από κασσελακικούς που είναι και πολακικοί ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον βουλευτή Χανίων, ωστόσο η συνεχής ανάμειξη του διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, στα οργανωτικά ζητήματα του κόμματος- συμμετείχε μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού- αποτελεί «casus belli» για τον κ. Πολάκη.

Ο «αψύς Κρητικός» είναι, επίσης, χολωμένος για το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν του τηλεφώνησε εκείνος για την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, λέει σε συμβούλους του πως η επανένταξη Πολάκη δεν είναι συγχωροχάρτι αλλά έγινε στο πλαίσιο του ότι δεν περισσεύει κανείς.

Όπως κι αν έχει, ακόμα και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη τον καλούν να γίνει περισσότερο ενωτικός στην πράξη, φέρνοντας ως παραδείγματα συναινετικής συμπεριφοράς τον κ. Παππά και την Ρένα Δούρου.

Σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής, μαζί με ένα κείμενο σκληρής κριτικής σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και για τους «87», οι οποίοι συσκέπτονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο κι ο Νικόλας Φαραντούρης αν πάρουν την απόφαση να είναι υποψήφιοι σε περίπτωση εκλογών δεν επιθυμούν να εμφανιστούν ως οι εκλεκτοί των «87».

Ο κ. Φάμελλος δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής, ωστόσο αν προκύψουν εκλογές πιθανότατα θα δηλώσει «παρών».

Από την άλλη, ο κ. Φαραντούρης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως ενδεχομένως αποτελεί μία «αξιοπρεπή λύση εκτόνωσης» η προσφυγή στα μέλη, ίσως η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να τιμήσει στο ακέραιο την ιδιότητα του ευρωβουλευτή για την πενταετία της θητείας του, ενώ σχολιάζοντας πληροφορίες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια διαδικασία σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το πράξει σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αλλά ως «μέρος της λύσης κι όχι ως μέρος της κρίσης», τονίζοντας πως ο ρόλος του στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκρουσιακός ή διχαστικός: «Ο ρόλος μου είναι ειρηνοποιός. Αν υπάρχει ρόλος για όλους μας, θα πρέπει να είναι της ενότητας. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί η δική μου παρουσία να είναι ένας κεντρομόλος πόλος. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ».

Κι ενώ οι «κασσελίστας» εκτιμούν πως οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι δεν διαθέτουν πάνω από 120 ψήφους- παίρνοντας ως δεδομένη τη στήριξη του μηχανισμού του Νίκου Παππά- η εσωκομματική αντιπολίτευση προσδιορίζει τη δυναμική της στους 140 με ανοδική τάση, που ακόμα κι αν δεν είναι επαρκής αριθμός καταστατικά, εν τούτοις θεωρεί πως δημιουργεί πολιτικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τάζουν θέσεις κι αξιώματα σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ πιο χαμηλόβαθμοι ασκούν απειλές για το εργασιακό μέλλον στο κόμμα όσων εργάζονται σε αυτό «αν δεν ψηφίσουν σωστά».

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη ολκής τυχόν παρέμβασή του, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμένει πολιτικά ενεργός ενόψει βαθύτερων εξελίξεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Ως προς τη «χορογραφία» της διαδικασίας, το προεδρείο της Κ.Ε. θα ζητήσει την υποβολή τουλάχιστον 151 υπογραφών για την πρόταση μομφής προκειμένου να μεταβάλει την ατζέντα της συνεδρίασης.