ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ: Στο «καλάθι» μισθοί, στέγη και επιδόματα

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ: Στο «καλάθι» μισθοί, στέγη και επιδόματα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά για την περιφερειακή ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη

Motionteam.gr

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και παροχές με κοινωνικό αποτύπωμα για την βελτίωση της καθημερινότας και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, περιλαμβάνει το «πακέτο» των μέτρων που θα ανακοινώσει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Οι αυριανές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα είναι στην ουσία ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης έως και το 2027.

Στο «καλάθι» της ΔΕΘ θα μπουν συνολικά 36 μέτρα, τα οποία τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν. Όπως έχουν επαναλάβει πηγές της κυβέρνησης φέτος θα δούμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι παροχολογία.

Το φετινό «καλάθι» συνοδεύονται και από ένα πρόσθετο άνοιγμα 500 εκατ. το οποίο εξασφαλίστηκε μετά από συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για να καλύψει τις δαπάνες του 2025.

Αναμένεται να είναι στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, όπως οι συνταξιούχοι, οι αγρότες οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, ενώ ενισχύσει θα δοθούν σε γιαρούς και ένστολους.

Κεντρικοί άξονες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, είναι η ενισχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Μεταξύ των άλλων θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοινώσεις για εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ και των ενστόλων. Με βάση τα σενάρια, αυτό που εξετάζεται για τους πρώτους είναι η αύξηση στις εφημερίες και για τους δεύτερους η ενίσχυση των νυχτερινών.

Σε ότι αφορά τους αγρότες, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει κάνει τρεις εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό και σήμερα θα αποκαλυφθεί με ποιό τρόπο θα ενισχυθεί το εισόδημά τους. Ακόμη μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο καθιερώνει από το 2025 η κυβέρνηση, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ και ισόποσο όφελος για τους αγρότες.

Για τους εργαζόμενους, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη δέσμευση του για αύξηση του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί και το άνοιγμα περίπου 700.000 ακινήτων που παραμένουν κλειστά, δίνοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες.

Στήριξη της οικογένειας

Βασικό άξονα της πρωθυπουργικής ομιλίας θα αποτελέσει η στήριξη της οικογένειας, μέσω μέτρων για το δημογραφικό, όπως:

-Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής.

-Καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα.

-Αύξηση επιδόματος ανεργίας.

-Αύξηση επιδόματος τέκνων.

-Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους.

Φαίνεται ότι σχεδιάζεται να έχουμε ανακοινώσεις φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν κάποια ενίσχυση στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά.

Σταθερή πυξίδα για την κυβέρνηση παραμένει, πάντα, η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας για αυτό και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι πλήρως στοχευμένα και κοστολογημένα.

Διευρύνεται η λίστα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Περισσότεροι από ότι είχε αρχικά ειπωθεί φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ότι θα στηριχθούν όσοι συνταξιούχοι δεν δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Φαίνεται όμως να προκρίνεται η λύση της διεύρυνσης της λίστας των δικαιούχων ως εξής:

-χαμηλοσυνταξιούχοι

-200 € για σύνταξη έως 700 €

-150 € για σύνταξη από 701-1.100€

-100€ για σύνταξη από 1.101-1.600 €

-άτομα με αναπηρία

-δικαιούχοι

-Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-Επιδόματος Παιδιού

-ανασφάλιστοι υπερήλικες

Φοροελαφρύνσεις

Στο μέτωπο της φορολογικής πολιτικής, η κυβερνητική στρατηγική θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ:

-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.

-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Αύξηση συντάξεων.

-Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

-Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.