ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: «Θα μάθουμε και από τα λάθη μας για να γινόμαστε καλύτεροι»

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντιπυρική περίοδο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, που οργάνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη.

«Βρισκόμαστε εδώ για να σας πω προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις μάχες που δώσατε στο πεδίο, έως σήμερα, στο πιο θερμό καλοκαίρι το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια με την Κλιματική Κρίση πια να είναι παρούσα, με πολύ περισσότερες φωτιές από πέρυσι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φέτος έγινε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια. Μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων, παρότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, είναι σχεδόν 30% μικρότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Θα προχωρήσουμε μαζί δυνατά, θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, θα μάθουμε και από τα λάθη μας, γιατί κάθε χρονιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και αυτό οφείλεται σε εσάς».

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στους εθελοντές και εξήρε το έργο τους.

«Αλλά για τους εθελοντές θέλω να πω πραγματικά ότι σας αξίζει το πιο μεγάλο «ευχαριστώ». Αυξάνονται οι αριθμοί των εθελοντών και θα αυξηθούν και άλλο και αυτό θα σας έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πια αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία ότι το κράτος τελικά είμαστε όλοι μας. Δεν υπάρχει ένα κράτος απομονωμένο, το οποίο δεν ταυτίζεται και δεν τέμνεται με την ίδια την κοινωνία.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε υποδομές της Πολιτικής Προστασίας:

«Πολλές επενδύσεις οι οποίες έρχονται ακόμα, διότι η κλιματική κρίση είναι μαζί μας. Τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα, μάλλον θα γίνουν χειρότερα και όπως τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα, εμείς πρέπει να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Δαπανούμε παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, το υλοποιεί τώρα ο Βασίλης Κικίλιας.»

«Καινούργια αεροσκάφη. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος κινητοποίησα την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη να πάμε συλλογικά ως Ευρώπη και να πείσουμε τους Καναδούς ότι πρέπει να ξαναβάλουν μπροστά τη γραμμή παραγωγής των νέων Canadair, των 515, διότι δεν αρκούσε μόνο η παραγγελία της Ελλάδας για να γίνει αυτή η δουλειά. Τα καταφέραμε και θα παραλάβουμε εμείς πρώτοι τα νέα Canadair για να αντικαταστήσουμε τα καταπονημένα παλιά Canadair 215, τα οποία ακόμα πετάνε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όχι μόνο των πιλότων, αλλά και των μηχανικών.»

«Θα αποκτήσουμε νέα ελικόπτερα, πολλά περισσότερα οχήματα, νέες τεχνολογίες. Έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εντοπίζουμε τις πυρκαγιές. Όλα αυτά -επιχειρησιακά κέντρα, περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα- και πολλά ακόμα, τα οποία υλοποιούμε μέσα από το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ".»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σηαμασία των αναδασώσεων:

«Η αποκατάσταση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Ήδη γνωρίζετε πολύ καλά όσοι μπορεί να έρχεστε από τον Έβρο ή από τις περιοχές της Αττικής, πόσο επιτυχημένος ήταν ο θεσμός των αναδόχων αναδασώσεων. Ήδη από τώρα έχουμε τους πρώτους αναδόχους, λίγες εβδομάδες μετά τη φωτιά της Πεντέλης, για τις πρώτες αποκαταστάσεις οι οποίες θα γίνουν.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης