ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ναρκοπέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτιά» στο παρασκήνιο για την πρόταση μομφής - Πόλεμος και με... μαντινάδες

Σε ναρκοπέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτιά» στο παρασκήνιο για την πρόταση μομφής - Πόλεμος και με... μαντινάδες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με την νυν προεδρο της Κ.Ο του κόμματος Νίκο Παππά

KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Φωτιά έχει πάρει το παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης του Σαββατοκύριακου στην Κεντρική Επιτροπή, όπου τα δύο στρατόπεδα προεδρικών και διαφωνούντων με την πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, έχοντας μπροστά τους την επιλογή μιας πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας.

Η κάθε πλευρά, μετρά την δυναμική της για την συγκέντρωση των απαραίτητων 151 «ναι» που χρειάζονται για την κατάθεση πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Οι συσκέψεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα έφερνε το κόμμα μπροστά στη διάλυση.

Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι δύσκολες γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξει η ψήφος μελών της «γκρίζας ζώνης» που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή και με βάση το κλίμα που θα επικρατήσει μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν δύο κείμενα ένα των «87» και ένα του Παύλου Πολάκη, καθώς στα δύο στρατόπεδα, δεν φαίνεται να υπάρχει «συμμαχία», αλλά μία «συνάντηση» μόνο, ως προς το θέμα της πρότασης μομφής.

Μήνυμα Κεχαγιά στους διαφωνούντες

Το μήνυμα για τύχη που θα έχουν στο κόμμα τα στελέχη που υπογράψουν μια πρόταση μομφής, έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, σε συνένετυξή της:

Όσοι υποστήριξαν την πρόταση μομφής «θα πρέπει να συλλογιστούν πως μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας στην κοινωνία ότι έχουμε τη στοιχειωδη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας».

Μπλόφα βλέπει ο Στέφανος Κασσελάκης

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που προηγήθηκε αρνήθηκε να στήσει εσωκομματικές κάλπες και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή, εκτιμώντας πως η εσωκομματική αντιπολίτευση μπλοφάρει και πως δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, εκτιμά επίσης πως δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις ούτε και μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι αποφασισμένος να μην πάει σε προεδρικές εκλογές, αφού, όπως είπε και στη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό του πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Κασσελάκης- ιδίως τώρα που ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται απέναντι- είναι εξαρτημένος από το μηχανισμό του Νίκου Παππά από τη στιγμή που, όπως μας παραδέχονται και στελέχη που τον στηρίζουν, δεν φρόντισε όλο τον τελευταίο χρόνο να συγκροτήσει δικό του μηχανισμό.

Ποια «κεφάλια» ζητά ο Παύλος Πολάκης για να υπάρξει συμβιβασμός

Ο βουλευτής Χανίων, όπως μαθαίνουμε, έχει ζητήσει τα «κεφάλια» της γραμματέως, Ράνιας Σβίγκου, και του διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, ενώ επιδιώκει και κομβική θέση στο κόμμα, όχι απαραιτήτως του γραμματέα.

Για το τελευταίο αξίωμα παίζει πολύ δυνατά το όνομα του Βαγγέλη Αποστολάκη το οποίο προκρίνει ο κ. Κασσελάκης.

Μήνυμα Πολάκη με... μαντινάδα : «Ο κόσμος δε θέλει τσακωμό και μασκαριλίκι»

Στο μεταξύ, ο πόλεμος μαίνεται ακόμα και με... μαντινάδες.

Ο Παύλος Πολάκης θέλησε να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις παραμονή της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απαγγέλοντας τα δικά του στιχάκια:

«Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει
δε θέλει ούτε τσακωμό ούτε μασκαραλίκι!!!», γράφει μεταξύ άλλων στη μαντινάδα που δημοσιεύει στο Facebook, σχολιάζοντας τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος στη συνέχεια επανέρχεται στο αίτημά του για αλλαγή στο κόμμα:
«Γι αυτό και θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη
για να μπορέσει ο Συριζα ρόλο να παίξει πάλι», καταλήγει η μαντινάδα.

Η μαντινάδα δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Κρητικού πολιτικού στο Facebook μία ημέρα αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε την πρόταση του για προσφυγή στη βάση και παρέπεβμψε κάθε εσωκομματική διαδικασία στο συνέδριο στις 6 Οκτωβρίου

Φαραντούρης: Σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος

Την ώρα που η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τον Στέφανο Κασσελάκη να στήσει κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ένα ακόμα στέλεχος δηλώνει «παρών» και έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης σκέφτεται «πολύ σοβαρά» να είναι υποψήφιος πρόεδρος, με δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Είμαι παρών σε ότι διευκολύνει στην εκτόνωση της κρίσης, έχω τη δουλειά μου και θα τιμήσω την θέση του ευρωβουλευτή που σκοπεύω να τιμήσω. Ωστόσο ναι σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος» σχολίασε μιλώντας στο Talk Radio 98.9.

Ο κ. Φαραντούρης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο κόμμα, τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν μας πάνε πίσω. Τα μέλη μας που επικαλούμαστε ως ψυχή του κόμματος, να είναι αυτά που θα δώσουν τη λύση, να απελευθερώσουν τη βαλβίδα να πάμε προς τα εμπρός».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαραντούρης ανέφερε τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν και προέτρεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνει αυτό που έλεγε και τον Φλεβάρη ο ίδιος και τελικά δεν προχώρησε. Τα μέλη μας να λειτουργήσουν λυτρωτικά. Πάμε σε εκλογική διαδικασία και να αποφασίσουν τα μέλη μας πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα».

Μάλιστα όπως είπε, αυτό είναι που επείγει σήμερα στη σημερινή συγκυρία, καθώς όπως εκτίμησε «οτιδήποτε άλλο θα ρίξει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.»

«Αυτό που είναι κρίσιμο μέσα από τις αντιθέσεις να υπάρξει μια σύνθεση, αυτό που λείπει από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι η διάθεση σύνθεσης, ένας κοινός παρονομαστής».

«Ο πρόεδρος πρέπει να συνθέτει κα τα μέλη και τα όργανα να βάζουν τον καλύτερο τους εαυτό για να λειτουργούν αυτές οι συνθέσεις. Ζητούμενο είναι η ενότητα. Αν σε αυτό το σπιράλ έχουμε κάθε ήμερα ένα νέο επεισόδιο ποια είναι η λύση; Αν δεν είναι τα ίδια τα μέλη η ψυχή μας. Δεν έχει λειτουργήσει αυτό το πράγμα μέχρι σήμερα, δεν βλέπω κάτι που να εγγυάται ότι θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον».