ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια για να ανοίξουν 200.000 ακίνητα

Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια για να ανοίξουν 200.000 ακίνητα
INTIME NEWS

Την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στην στεγαστική κρίση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση για τα ακίνητα που απελευθερωθούν είναι να είναι κλειστά από το 2023 έως και σήμερα, όπως θα προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται στα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων.

Το μέτρο αυτό, όπως και η προώθηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης στόχο έχει να ανοίξουν για μακροχρόνια μίσθωση περίπου 200.000 κλειστών διαμερισμάτων και να διατεθούν μεταξύ άλλων για φοιτητική κατοικία που αποτελεί «αγκάθι» για τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους.

Την ίδια ώρα, στο πλέγμα μέτρων αντιμετώπισης του υψηλού κόστους κατοικιών, προωθείται ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των ηλικιακών ορίων.

Παράλληλα, δρομολογείται το πρόγραμμα Ανακαινίζω - Ενοικιάζω, αλλά και η Κοινωνική Αντιπαροχή, προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά ακόμα δεν είναι «έτοιμα».

Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση

Επιπλέον, μπαίνουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα για ενοικίαση ενώ θεσπίζονται κίνητρα με στόχο να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φρένο στο Airbnb σε κορεσμένες γειτονιές της Αθήνας, λαμβάνοντας δύο μέτρα:

  1. Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί.
  2. Παράλληλα θα δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά. Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος ανακαινίζω-ενοικιάζω.

Εξετάζονται επίσης τρόποι με τους οποίους τα επιτόκια των χορηγήσεων δανείων, προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.