ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδώνει» το καλάθι της ΔΕΘ: Στη λίστα Μητσοτάκη 36 μέτρα - Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας

«Κλειδώνει» το καλάθι της ΔΕΘ: Στη λίστα Μητσοτάκη 36 μέτρα - Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Motionteam.gr

Από μέτρα που έχουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την στήριξη του εισοδήματος, απαρτίζεται το «καλάθι» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το περιεχόμενο του οποίου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, δίνοντας το στίγμα για την οικονομική πολιτική της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα του Βελίδειου Συνεδριακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει συνολικά 36 μέτρα.

Με τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κομισιόν για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου να βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρείται θέμα ωρών να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως για αύξηση των δαπανών του επομένου έτους κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αποφασίστηκε σε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο να δοθούν μικρά πράγματα αλλά σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Στις προτεραιότητες η στήριξη του ΕΣΥ

Μια πρώτη γεύση από αυτά που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζοντας στην στήρξη του ΕΣΥ που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, θα χορηγηθεί επίδομα 200 έως 600 ευρώ σε γιατρούς που θα παραμείνουν σε άγονες περιοχές.

Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές

«Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων.

Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

το οφετινό καλάθι δεν θα θυμίζει αυτά των προηγούμενων χρόνων, καθώς θα είναι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει η ΕΕ, από το 2025 και δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη.

Όπως έχουν επαναλάβει πηγές της κυβέρνησης φέτος θα δούμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι παροχολογία.

Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι»

  • Συνταξιούχοι

Δεδομένη θεωρείται η αναφορά του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και την χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης.

  • Επίδομα ανεργίας

Όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, που θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.

Αυτό που μένει είναι να μάθουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά, που θα επιβεβαιώσουν πως οι νέοι άνεργοι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.

  • Επίδομα παιδιού

Πληροφορίες αναφέρουν πως από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινωθεί και η αύξηση του επιδόματος παιδιού, από το 2025, με αύξηση κατά 20% στα υφιστάμενα ποσά.

Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

  • Εργασιακά

Από την Θεσσαλονίκη θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «σήμα» και για μια περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών, τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την αγορά εργασίας αλλά και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όπου δεν είναι απίθανο να προαναγγελθούν μειώσεις, με εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, συζητείται η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, όπως και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ορισμένες «προσαρμογές» όσον αφορά στο τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών.

  • Στεγαστικό

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος για τη στέγη, προωθείται 2ος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των ηλικιακών ορίων.

Παράλληλα, δρομολογείται το πρόγραμμα Ανακαινίζω - Ενοικιάζω, αλλά και η Κοινωνική Αντιπαροχή, προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά ακόμα δεν είναι «έτοιμα».

Επιπλέον, μπαίνουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα για ενοικίαση ενώ θεσπίζονται κίνητρα με στόχο να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα.

Παράλληλα έχει εξεταστεί, χωρίς να έχει «κλειδώσει», και εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους.

  • Δημόσιο

Με το νομοσχέδιο για το Δημόσιο να βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ο πρωθυπουργός ανακοινώσει και επίσημα την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών.

Διπλή παρέμβαση για τα Airbnb

Διπλή παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φρένο στο Airbnb σε κορεσμένες γειτονιές της Αθήνας, λαμβάνοντας δύο μέτρα:

  1. Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί.
  2. Παράλληλα θα δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά. Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος ανακαινίζω-ενοικιάζω.