ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο airbnb και φορο-κίνητρα φέρνει η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Τι εξετάζεται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Σαφή μορφή λαμβάνει τις τελευταίες ώρες το Κυβερνητικό αφήγημα ενόψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο. 

Από την μάχη για την καθημερινότητα, το οποίο θεωρήθηκε αρκετά γενικό και όχι χειροπιαστό για να το αντιληφθούν οι πολίτες, η Κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην υλοποίηση όσων υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2023 με έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων εν μέσω πληθωριστικής και στεγαστικής κρίσης.

Τα Κυβερνητικά στελέχη κρατούν ερμητικά κλειστά τα στόματά τους καθώς τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας θα τις κάνει ο Πρωθυπουργός και κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που θα χρεωθεί κάποια διαρροή.

Το καλάθι σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρό και θα περιλαμβάνει κυρίως στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος κατηγοριών πολιτών ει δυνατόν με μεγάλο αντίκτυπο αλλά χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Νέοι περιορισμοί στο Airbnb

Ακραία μέτρα για περιορισμό του Airbnb σε πανελλαδικό επίπεδο δεν αναμένονται. Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι πως και να ληφθεί η απόφαση να μετατραπούν όλα τα airbnb σε μακροχρόνιες μισθώσεις θα οδηγήσει στην είσοδο στην αγορά το πολύ 10.000 διαμερισμάτων. Από την άλλη τα Airbnb φέρνουν 600 εκ. ευρώ σε φόρους στο κράτος, ποσό διόλου αμελητέο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει όμως κάποιους επιπλέον κανόνες για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζεται να μπει «μπλόκο» στη δημιουργία νέων airbnb σε κορεσμένες περιοχές όπως πχ. το Κουκάκι, η Καλλιθέα ή το Παγκράτι.

Από την άλλη «κλειδώνουν» σημαντικά φοροκίνητρα για την διάθεση διαμερισμάτων σε μακροχρόνια μίσθωση, όπως η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο, όπως και αυξημένα ποσά για ανακαινίσεις.

Δεν εξομοιώνονται τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων

Η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες έχει ολοκληρωθεί και τις βασικές ειδήσεις θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η παρουσίαση του Σχεδίου θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στο δημογραφικό, στο επίκεντρο θα βρεθεί η στήριξη κυρίως των νέων ζευγαριών, με την αύξηση στο επίδομα τέκνων, αλλά και μέτρα για την πρόσβαση των παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Η κυβερνηση αντιλαμβάνεται ότι οι μεγάλες οικογένειες χρειάζονται στήριξη και κάποια από τα χρόνια αιτήματά τους μένει να φανεί αν θα ικανοποιηθούν, ωστόσο το κομμάτι της πλήρους εξίσωσης φαντάζει εξαιρετικά απίθανο καθώς είναι μία ιδιαίτερα πολυάριθμη κατηγορία πολιτών…

Τέλος έχει κλειδώσει η χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.

Ενδεχομένως έκπληξη στις ασφαλιστικές εισφορές

Στην κατεύθυνση της τόνωσης των εισοδημάτων, τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα στην Κυβέρνηση το ενδεχόμενο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να είναι μεγαλύτερη του 0,5% και να αγγίξει ακόμη και το 1%, ελαφρύνοντας τα βάρη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Σημειακές αλλαγές στα τεκμήρια

Στο φλέγον ζήτημα του τεκμηρίου των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο στοίχισε εκλογικά στη Νέα Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση τονίζουν πως δεν πρόκειται να φύγουν από τη λογική της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και εξετάζουν μόνο σημειακές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα ως προς τις προσαυξήσεις του τεκμηρίου τόσο ως προς τον τζίρο της επιχείρησης όσο και ως προς το κόστος μισθοδοσίας.

Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έχει απέναντί της αυτή την επαγγελματική ομάδα αλλά δεν θα ανεχθεί όπως λένε, περιπτώσεις οι οποίες δεν αντέχουν στην κοινή λογική, με επαγγελματίες να δηλώνουν πως αμείβονται κάτω από τον κατώτατο μισθό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης