Γ. Μουζάλας: Αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα βρεθούν 180.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα
Την προειδοποίηση ότι θα βρεθούν στην Ελλάδα άλλοι 180.000 πρόσφυγες στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό έκανε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξη τύπου παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λε Κλερκ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), έκανε απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια.
Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως 4.000 με 6.000 άνθρωποι δεν έχουν καταγραφεί και αυτό οφείλεται, εξήγησε ο κ. Μουζάλας στο ότι είναι ένας πληθυσμός σε κίνηση. «Αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Ένα ποσοστό διαχύθηκε στις ήδη υπάρχουσες κοινότητες μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ένα άλλο αρνήθηκε την προκαταγραφή, ευελπιστώντας στο άνοιγμα των συνόρων, κάποιοι άλλοι έτυχε να λείπουν κατά τη διάρκεια της καταγραφής, άλλοι διαμένουν σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας ανθρώπινου λάθους», σημείωσε.
Ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε το κλείσιμο κάποιων δομών φιλοξενίας ή σε άλλους τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές, λόγω της σταδιακής εγκατάστασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την 'Ύπατη Αρμοστεία.
Επιπλέον, ανέφερε πως θα υπάρχουν αλλαγές και βελτιώσεις στους χώρους διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς, όπως παραδέχτηκε, «κάποιες δομές είναι κάκιστες, και θα δουλέψουμε για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες».
Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, με την κάρτα που θα λάβουν οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και με κάποιες φόρμουλες που επεξεργάζεται το υπουργείο θα τους δοθεί και άδεια εργασίας, γιατί με την υπάρχουσα νομοθεσία το δικαίωμα στη δουλειά δεν καλύπτεται.
Τα στοιχεία της προκαταγραφής
Το σύνολο των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών προσδιορίζεται σε 54.000 στην Ελλάδα. Η διαδικασία προκαταγραφής χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τις 6 Ιουνίου ως τις 30 Ιουλίου προκατεγράφησαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Το 54% είναι Σύροι, το 27% Αφγανοί και το 13% Ιρακινοί το 47% μιλάει Αραβικά, το 22% Κιρμαντζί, το 15% Νταρί, το 11% Φαρσί και το υπόλοιπο άλλες γλώσσες. Τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε 1.225, ενώ από το σύνολο των 27.592 το 46% είναι παιδιά.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου οι προκατεγραφέντες θα πάρουν τα πρώτα ραντεβού για την πλήρη καταγραφή τους τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται πως σε ένα με ενάμιση χρόνο θα γίνει γνωστό ποιοι θα πάρουν άσυλο στην Ελλάδα.