ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γόρδιος δεσμός» το Κυπριακό - Έτοιμος ο Χριστοδουλίδης για τριμερή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

«Γόρδιος δεσμός» το Κυπριακό - Έτοιμος ο Χριστοδουλίδης για τριμερή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 12 Ιουνίου, 2023

AP Photo/Nedim Enginsoy

Τα επόμενα βήματα προκειμένου να λυθεί ο «Γόρδιος δεσμός» στο Κυπριακό φαίνεται πώς αναζητούνται, τη στιγμή που η Άγκυρα κάθισε μετά από χρόνια σε ευρωπαϊκό τραπέζι .

Η Λευκωσία δείχνει πρόθυμη να βρεθεί ένα σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει προσερχόμενος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με τον Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Έχω βολιδοσκοπηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες σε 2-3 των περιπτώσεων και απάντησα θετικά», σημείωσε.

Νέο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 23-25 25 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να είναι η 5η συνάντησή τους μέσα στο 2024.

Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται για το νέο τετ-α-τετ με την ατζέντα πιθανότατα εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να περιλαμβάνει και το θέμα του Κυπριακού.

Τη δέσμευση ότι «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη μεγαλόνησο», είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπογραμμίζοντας πώς «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «είμαι ειλικρινής προς την Αγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση: το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ισχυρό κράτος σε όλα τα πεδία. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά».

Η θέση της Λευκωσίας

«Δόθηκε η ευκαιρία στην ΕΕ, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών, να εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της γύρω από το Κυπριακό σε σχέση με το πώς αυτό αποτελεί σημαντικό θεμελιώδη παράγοντα ως προς την πρόοδο στα ευρωτουρκικά», ήταν η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχαν οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες , με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα υπογράμμισαν πώς κατά την παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα θέλει να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τα ευρωτουρκικά , με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν να δηλώνει σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu ότι «η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η δημιουργία σύνδεσης μεταξύ του Κυπριακού και των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή θέση ήταν ξεκάθαρη και εκφράστηκε διά στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , ο οποίος μετά τη σύνοδο δήλωσε πως «το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση μας είναι το Κυπριακό».

Τουρκικό παραλήρημα για την σειρά «Famagusta»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ψευδοκράτος για την απόφαση της ψηφιακής πλατφόρμας Netflix να προβάλει τη σειρά «Famagusta».

Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας ισχυριζόμενος ότι «η σειρά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και αποτελεί προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας.Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον κόσμο διαστρεβλώνοντας την ιστορία».

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «CNN Türk», ισχυρίστηκε ότι «η τουρκική επέμβαση του 1974 έσωσε τους Τουρκοκύπριους από γενοκτονία και έφερε ειρήνη στο νησί» και συνέχισε δηλώνοντας πώς «αυτή η ειρήνη είναι γνωστή σε Τούρκους και Έλληνες σε όλο τον κόσμο ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή. Όλος ο κόσμος ξέρεις ότι οι Τούρκοι της Κύπρου εσφάγησαν»

Στη σειρά αναφέρθηκε και ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ υπογραμμίζοντας μέσα από την πλατφόρμα Χ ότι «είναι πολύ ανησυχητικό ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και κάνει προπαγάνδα για την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου.Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας .Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς».

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε προφανώς δεν την έχουν δει, συμπληρώνοντας πώς εκτός από την καταγραφή της αλήθειας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός της τουρκικής εισβολής του 1974, στέλνει και πολύ σημαντικά μηνύματα σε όσους έχει τύχει να την παρακολουθήσουν.

«Εγώ το έχω παρακολουθήσει, στέλνουν πολύ σημαντικά μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε.