ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο

Ο Φρέντης Μπελέρης

Facebook / Φρέντης Μπελέρης

Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημά του. 

Το αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη εξετάστηκε σήμερα από τις αλβανικές αρχές και αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να διατηρεί τηλεφωνική επαφή με το αστυνομικό τμήμα.

Ήταν κρατούμενος εδώ και 16 μήνες και η ποινή του αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και τον περασμένο Ιούλιο, όπως δικαιούται σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία εφόσον έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του. Τότε, οι δικαστές είχαν δώσει νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης επικαλούμενοι τις καλοκαιρινές άδειες, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη φυλακή.

Στα μέσα Ιουλίου ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης είχε λάβει άδεια από την διοίκηση των φυλακών προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης, δηλώνει υπερήφανος τονίζοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με «πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς».

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε», δήλωσε ο Φρέντης Μπελέρης.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Μάλιστα είπε ότι πλέον θα μπορέσει να εστιάσει στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, ασκώντας τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή «χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος».

«Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με την θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι», καταλήγει.

«Ιερό το τεκμήριο αθωότητας»

Την αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη από την αλβανική δικαιοσύνη χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ωστόσο πως η Αθήνα δεν ξεχνά όσα συνέβησαν για πάνω από 17 μήνες.

«Στο πρόσωπο του Φρέντη Μελέρη, βλέπει η κυβέρνηση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, συνολικά την εθνική μειονότητα της Αλβανίας, την οποία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, θα βρισκόμαστε δίπλα της και πλέον η εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η Ελλάεδα, οι Έλληνες, έχουν έναν εκ των εκπροσώπων της εκλεγμένο στην ευρωβουλή», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε ιερό το ζήτημα της υπεράσπισης του τεκμηρίου της αθωότητας και επανέλαβε πως σε καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν ξεχνά τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης