ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης - Παρουσιάζει τα αντιπλημμυρικά έργα

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 5 μ.μ. στο Δημαρχείο Νίκαιας, στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ένα χρόνο μετά το πέρασμα του Daniel.

Στη Λάρισα θα παρουσιαστεί ένα μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που είναι μείζον ζήτημα. Παρόντες θα είναι, επίσης, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρας και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τον συντονισμό θα έχει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες περιοδεία στα χωριά στα οποία έχουν ολοκληρωθεί ήδη έργα αποκατάστασης πριν κατευθυνθεί το απόγευμα στη Νίκαια.

Στη Φαρκαδόνα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει με κατοικους για την πορεία εξέλιξης της πρώτης αρωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το χωριό Μεταμόρφωση το οποίο θα μετεγκατασταθεί μετά την καταστροφή, ενώ στο Μουζάκι θα δει από κοντά το νέο κέντρο υγείας.

«Στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων»

Στην Κυβερνητική παρουσίαση αναμένεται ο Πρωθυπουργός να εστιάσει στη στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στα έργα αποκατάστασης των δομών υγείας, του οδικού δικτύου αλλά και των σχολικών μονάδων.

«Ξανακατασκευάζουμε υποδομές οι οποίες καταστράφηκαν με σύγχρονες προδιαγραφές, αυτές μπορούν πράγματι να αντέχουν και θεομηνίες της έντασης του “Daniel”», δηλώνουν Κυβερνητικά στελέχη, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλο και πληθαίνουν.

Από την Κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση πως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναγνωρίζουν πως έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής. Υπογραμμίζεται δε, πως συνολικά η κρατική μηχανή διαχειρίστηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και πως το κόστος αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα η 10η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του έργου: «Επικαιροποίηση και αναβάθμιση μελετών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης στην Θεσσαλία».

Το έργο αφορά στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση παλαιότερων υφιστάμενων προ-μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, καθώς και την έναρξη της κατασκευής της διώρυγας στην Γυρτώνη με σκοπό τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Στόχο αποτελεί η ετοιμότητα για ταχύτερη υλοποίηση των έργων διαχείρισης υδάτων στην περιοχή, με επικαιροποιημένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να δρομολογηθεί απρόσκοπτα η υλοποίηση τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία HVA που έχει εκπονήσει ήδη το Στρατηγικό Σχέδιο (master plan) για την ανασυγκρότηση της διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, έχει υποβάλει προσφορά με την οποία προτίθεται να αναλάβει την επικαιροποίηση και αναβάθμιση των μελετών για τα τέσσερα ως άνω έργα και επιπλέον συνοδά έργα.

Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία με το εν λόγω έργο, στο σύνολό του, επιταχύνεται η θωράκιση της περιοχής και η μείωση του κόστους που προκαλείται από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες).

Τέλος, η υλοποίηση και λειτουργία των έργων θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή και την άρδευση, με την ορθολογικότερη χρήση του νερού και τη μείωση των απωλειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης