ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ελληνικό FBI, η κυβερνοασφάλεια και η ενδοοικογενειακή βία στο Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτογραφία αρχείου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το «ελληνικό FBI» το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την Greek Mafia φέρνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ιδρύεται η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με διοικητική αυτοτέλεια και αναφορά απευθείας στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

«Δεν έχουμε τελειώσει. Θέλουμε η αστυνομία να σαρώσει όλα αυτά τα δίκτυα, που τα τελευταία χρόνια με Έλληνες και αλλοδαπούς έχουν εισχωρήσει μέσα στην επιχειρηματικότητα, κυρίως τη νύχτα και την εστίαση και εκβιάζουν ανθρώπους» είχε δηλώσει πρόσφατα στον Alpha ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Πέντε υποδιευθύνσεις ενώνονται

Το Ελληνικό FBI, ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα, γεννιέται μέσα από την απορρόφηση πέντε Υποδιευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ανατίθενται πλέον στη νέα Υπηρεσία.

Συνεργασία με EUROPOL και INTERPOL

Η εξειδικευµένη υπηρεσία έχει ως αποκλειστικό αντικείµενο την καταπολέµηση του σοβαρού και οργανωµένου εγκλήµατος. Τα οφέλη έχουν να κάνουν με την ενιαία διαχείριση των υποθέσεων, την οικονοµική ανάλυση -follow the money-, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της συνεργασίας και ανταλλαγή πληροφοριών διεθνώς, δηλώνουν πηγές του Υπουργείου.

Αρμοδιότητες της ΔΑΟΕ είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους.

H ΔΑΟΕ, μετά από έγκριση ή διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη σημειώνεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.

Η οδηγία προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θεσπίζει εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας που προβλέπει τους στρατηγικούς στόχους, τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και κατάλληλα μέτρα πολιτικής και ρυθμιστικά μέτρα, με σκοπό την επίτευξη και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.

Ταυτόχρονα κάθε χώρα ορίζει ή συστήνει μία ή περισσότερες αρμόδιες αρχές ως υπεύθυνες για τη διαχείριση περιστατικών και κρίσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (αρχές διαχείρισης κυβερνοκρίσεων).

Προβλέπεται η ίδρυση ομάδων αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας σε υπολογιστές (CSIRT) και συστήνεται το EU-CyCLONe για να στηρίζει τη συντονισμένη διαχείριση περιστατικών και κρίσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε επιχειρησιακό επίπεδο και για να διασφαλίζει την τακτική ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης.

13 μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Τα νέα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ότι η προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας θα είναι ο κανόνας, οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται, η παραπομπή σε δίκη γίνεται γρήγορα, θα προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Για τα αυτόφωρα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση θα παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για την πρόοδο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο του νομοσχεδίου για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, β) Ερανιστικό νομοσχέδιο,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης