ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη και το διπλό μπλόκο από Φάμελλο, Τσαπανίδου

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη και το διπλό μπλόκο από Φάμελλο, Τσαπανίδου

Ο Σωκράτης Φάμελλος

INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μπροστά στο ενδεχόμενο νέας διάσπασης ή και διάλυσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καθημερινές αμφισβητήσεις της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη από στελέχη του κόμματος, μια εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ο. που τα είχε όλα από «καθαιρέσεις» και προειδοποιήσεις μέχρι δηλώσεις «νομιμοφροσύνης» και στο τέλος της ημέρας ένα διπλό μπλόκο που έλαβε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο και την Πόπη Τσαπανίδου.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ολοκληρώθηκε σε κλίμα σφοδρής έντασης και με οριακή επικράτηση της εισήγησης Κασσελάκη, γεγονός που αποδεικνύει την αμφισβήτηση στην ηγεσία του.

Συγκεκριμένα, υπέρ της εισήγησης Κασσελάκη για σαρωτικές αλλαγές ψήφισαν 17 βουλευτές, κατά 12 και 4 παρών.

Νωρίτερα, ορισμένοι από τους βουλευτές, ζήτησαν την αναβολή της ψηφορίας για την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου στο προεδρείο της Κ.Ο από τον Νίκο Παππά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να καταψηφιστεί η εισήγησή του στο σύνολό της, ενώ διακοπή και αναβολή ψηφοφορίας ζήτησαν οι Γιώργος Καραμέρος και ο Συμεών Κεδίκογλου.

Στελέχη της πλευράς Κασσελάκη απαντούσαν ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να αναβληθεί.

Σε θέση «κλειδί» ο Νίκος Παππάς

Για αρκετούς ο κ. Κασσελάκης εισηγούμενος την τοποθέτηση του Νίκου Παππά σε θέση κλειδί στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας αντί του κ. Φάμελλου, επιχείρησε έναν αιφνιδιασμό προκειμένου να ελέγξει τις εξελίξεις ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί, η πρόταση μομφής που ενδέχεται να καταθέσει στο πρόσωπό του ο Παύλος Πολάκης, δεν θα έχει καμία τύχη χωρίς τις ψήφους του κ. Παππά.

Γορδιο δεσμό, αποτελεί για τις εξελίξεις, και αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου που αρνήθηκε να ακολουθήσει την απόφαση του κ. Κασσελάκη και να αποχωρήσει ζητώντας να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες.

Ο κ. Φάμελλος ζητησε συγκεκριμένα, να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι».

«Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Σωκράτης Φάμελλος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Φάμελλου- Κασσελάκη είχαν διαρραγεί όταν ο πρώτος φέρεται να πρότεινε να μην συμπέσει, για θεσμικούς λόγους, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο να μην διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ζητώ δέσμευση ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς»

Στην σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο Στέφανος Κασσελάκης και συμμετείχε μέσω zoom, έστειλε μήνυμα να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια ενώ ζήτησε από τα στελέχη δημόσια δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» «χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

«Είναι ξεκάθαρο: Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα», εξήγησε.

Κρατά την έδρα η Πόπη Τσαπανίδου

Η μέρα όμως, δεν ξεκίνησε καλά για τον πρόεδρο του κόμματος, που ήλπιζε σε μια θέση στη Βουλή, μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Κι αυτό γιατί, η κα Πόπη Τσαπανίδου, αποφάσισε να κρατήσει την βουλευτική έδρα και ενημέρωσε για την απόφασή της αυτή την ηγεσία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως η Κουμουνδούρου μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου, πίεζε για την παραίτηση όλων των επιλαχόντων βουλευτών Επικρατείας προκειμένου να ενταχθεί στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Τσαπανίδου συναντήθηκε σήμερα (27/08) στην Κουμουνδούρου με τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του κ. Κασσελάκη. Κατά τη συνάντηση τον ενημέρωσε πως θα κρατήσει τη βουλευτική έδρα ως πρώτη επιλαχούσα.

Σε ανάρτησή της στο Instagram αναφέρει ότι κλήθηκε επισήμως από το προεδρείο της Βουλής να αναπληρώσει την κενή θέση, μετά και την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.

«Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία», σημειώνει η κ. Τσαπανίδου.