ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κρίνει μια πρόταση μομφής Πολάκη σε Κασσελάκη – Δεν αποκλείονται αποχωρήσεις άμεσα

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κρίνει μια πρόταση μομφής Πολάκη σε Κασσελάκη – Δεν αποκλείονται αποχωρήσεις άμεσα

Ο Παύλος Πολάκης, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Αθήνα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Με συνάρτηση πολλών μεταβλητών μοιάζει η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τον Στέφανο Κασσελάκη διατεθειμένο, όπως πληροφορείται το CNN Greece, να σηκώσει το γάντι στην περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής σε βάρος του ακόμα και αν στην Κεντρική Επιτροπή δεν πιάσει το καταστατικά προβλεπόμενο όριο των 151 στους 300.

Όπως κι αν έχει, ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος περιμένει μία και μόνη κίνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταθέσει μομφή εναντίον του κι αυτή δεν είναι άλλη από τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με την τελευταία, πάντως, ο κ. Κασσελάκης διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και δεν αποκλείεται να τον διευκολύνει αποχωρώντας με δική της πρωτοβουλία.

Καλά πληροφορημένες πηγές μας λένε, επίσης, πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επιθετικές αναφορές Πολάκη στην «ηγεσία» του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι προσωπικώς στον κ. Κασσελάκη.

Κι αυτό γιατί τη δυσφορία του δεν έχει προκαλέσει τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,όσο ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του παλαιότερα, αλλά με τον οποίο δεν μιλάνε ούτε στο τηλέφωνο εδώ κι αρκετό καιρό.

Ούτε τυχαία είναι και η σημερινή (Δευτέρα, στις 16.00) παρουσία Κασσελάκη στη Νομαρχιακή Χανίων προκειμένου να συνομιλήσει με τοπικά στελέχη και μέλη.

Τη στάση τους θα καθορίσουν σήμερα οι «87»

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζουν εκ νέου διαδικτυακά οι «87» προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν να έχουμε ανεξαρτητοποιήσεις τουλάχιστον τεσσάρων βουλευτών ακόμα κι αυτή την εβδομάδα κατά την οποία επανεκκινούν οι εργασίες της Βουλής.

Το ενδεχόμενο αντικατάστασης Φάμελλου και ο ρόλος του στους «87»

Αφορμή για μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποτελέσει η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της Κ.Ο. στην οποία θα είχε ήδη προχωρήσει ο κ. Κασσελάκης αν δεν είχε προκύψει η διαγραφή Πολάκη.

Ο κ. Φάμελλος, άλλωστε, είναι πολύ πιθανό να είναι κι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν οι «87» για την προεδρία αν προκύψει τέτοιο ζήτημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας από τον Φαραντούρη

Στο μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνει το πρόσωπο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, μετά την πανηγυρική εκλογή του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με δεδομένη και τη δημοφιλία του στις κομματικές οργανώσεις.

Τον τελευταίο καιρό το όνομά του ακούγεται όλο και περισσότερο ως μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να ενώσει τις διαφορετικές ομάδες με πολιτικούς όρους.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι δεν ανήκει σε κάποια «ειδική ομάδα» εντός ΣΥΡΙΖΑ ούτε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, έχει βολιδοσκοπηθεί από τους «87» ή άλλον πόλο εντός του κόμματος ως υποψήφιος πρόεδρος.

Ερωτηματικό, επίσης, είναι και πώς θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές αν τελικώς αποφασιστούν από τη στιγμή που θα στοιχίσουν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ.