ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με καθημερινότητα, στεγαστικό και δημογραφικό το «καλάθι» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν πως οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα παραπέμπουν σε παροχολογία αλλά θα επικεντρώνονται σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν ζητήματα της καθημερινότητας, του στεγαστικού και δημογραφικού προβλήματος. 

Τα άμεσα στοιχήματα της Κυβέρνησης, τονίζουν στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και κάθε οικογένειας.

Την Τρίτη (27/08) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Κίνητρα για αύξηση της προσφοράς σε διαμερίσματα

Για το στεγαστικό η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σημαντικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αυξηθεί η προσφορά, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση.

Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας για όσα εισοδήματα από ενοίκια προέρχονται από μακροχρόνιες μισθώσεις από 15% σε 7,5% για εισοδήματα έως 12.000€ και από 35% σε 17,5% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Παρέμβαση έρχεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου airbnb. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη χρησιμότητα τους διότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και βοηθούν στον τουρισμό, αλλά αναγνωρίζει πως σε κάποιες περιοχές δημιουργείται οξύτατο πρόβλημα.

Στο τραπέζι έχει πέσει τις προηγούμενες μέρες το σενάριο ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ να αυξηθεί από 15% σε 22%. Ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και νέος χρονικός περιορισμός για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το «Σπίτι μου 2» και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Για την επίλυση του στεγαστικού η Κυβέρνηση θα επιστρατεύσει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ. το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την τελική έγκριση και ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επιτόκιο για τα δάνεια θα είναι κατά περίπου 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και περιλαμβάνει την αύξηση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων από τα 39 στα 49 έτη αλλά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Για το στεγαστικό, στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι τις αρχές του 2025 να προκηρυχθεί ο πρώτος, διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου με τη μορφή της κοινωνικής αντιπαροχής αλλά και να προχωρήσει και πάλι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Στόχος ο αριθμός των κατοικιών που θα ανακαινιστούν και α ενοικιαστούν να αγγίξει τις 12.500.

Μέτρα για τη «συμφιλίωση» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Όπως τονίζουν πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών, θα επιχειρηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας με βασικό στόχο το επίδομα να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εύρεσης εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης