ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση ηγεσίας και οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιστρέφει το πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος, με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Παύλο Πολάκη αλλά και τους «87».

«Η ηγεσία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση. Χρειάζεται αλλαγή και εγώ θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής» φέρεται να είπε, ο Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανάβοντας φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέμα ηγεσίας έθεσαν και οι «87», εκ των οποίων οκτώ αποχώρησαν αρνούμενοι να δώσουν «λευκή επιταγή»: «Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας. Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο» αναφέρουν.

Η αντίδραση Κασσελάκη

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ήταν «σκληρή» απέναντι στους «87» και... πυροσβεστική σε ό,τι αφορά το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Παύλο Πολάκη.

«Δεν θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης» έγραψε μεταξύ άλλων, «φωτογραφίζοντας» τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη που πρόσκεινται σε εκείνον και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους. Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο», έγραψε ο Στ. Κασσελάκης, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή του ανάρτηση

Απάντηση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης, δεν φαίνεται να αποδέχεται την πρόσκληση από τον πρόεδρο του κόμματος και διαμηνύει «είναι σαφέστατο το τι είπα και το τι θα κάνω. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!», όπως γράφει σε νέα του ανάρτηση στο Facebook.

«Έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας»

Αλλά και οι «87» απαντούν στον Στέφανο Κασσελάκη κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται σε «σύγχυση» και υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έθεσε θέμα ηγεσίας.

«Τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού» αναφέρουν πηγές των «87» και προσθέτουν «άλλωστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι. Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματα τους. Από εκεί και πέρα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υπό την πίεση της δικής μας στάσης σήμερα, όσο κι αν ενόχλησε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος ενημερώθηκαν μόλις σήμερα ότι αύριο επιτέλους θα πληρωθούν».

Συσχετισμοί δυνάμεων

Κλειδί ως προς το αν ο Παύλος Πολάκης μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στο κόμμα αποτελούν οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι για να προκληθεί νέο εκλογή ηγεσίας από τη βάση, απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων των μελών του καθοδηγητικού οργάνου.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα των «87» μετρά πάνω από 100 μέλη, ενώ εκτιμάται ότι στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και τα στελέχη που συντάσσονται με τον Παύλο Πολάκη.

Με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αριθμεί 300 μέλη, το σώμα εμφανίζεται «σπασμένο» στα τρία, ενώ βασικό ζητούμενο είναι αν η πρόταση μομφής που ενδεχομένως καταθέσει ο Παύλος Πολάκης θα υποστηριχθεί από άλλες δυνάμεις εντός του κόμματος.

Συνεδριάζει η επιτροπή καταστατικού

Και ενώ ο κύκλος της εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λέει να κλείσει, απόψε συνεδριάζει και η επιτροπή καταστατικού ενόψει των προωθούμενων αλλαγών στο καταστατικό συνέδριο.

Στο τραπέζι μπαίνουν συζητήσεις και προτάσεις που αφορούν από το όνομα μέχρι την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος αλλά ακόμα και τις δομές και τη λειτουργία των οργάνων και των οργανώσεων βάσεις. Και δεν αποκλείεται ακόμα και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να διαπιστωθούν αποκλείσεις και διαφωνίες, καθώς εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης