ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αλήθεια για το Αιγίς και την πρόληψη - Τι απαντά η Κυβέρνηση στο «1% απορρόφηση»

Η αλήθεια για το Αιγίς και την πρόληψη - Τι απαντά η Κυβέρνηση στο «1% απορρόφηση»

Επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς από αέρος

Χάρης Γκίκας

Η σύγκρουση Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης με αφορμή την πυρκαγιά της Αττικής μαίνεται για πάνω από 11 ημέρες με την συζήτηση για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης για την πολιτική προστασία να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αντιπαράθεσης. Αποφασισμένη να μπει τέλος στη συζήτηση εμφανίζεται η Κυβέρνηση, με πηγές να εξηγούν στο CNN Greece πως τώρα που ο κίνδυνος φαίνεται να περνά, όλα ήρθε η ώρα να απαντηθούν. 

Εδώ και ημέρες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως «για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα», έχει γράψει σε ανάρτησή του χαρακτηριστικά. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όμως απαντά πως ήδη έχει δημοπρατηθεί το 82% του συνολικού προϋπολογισμού του Αιγίς. Επειδή υπάρχει αυτή η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας θα πει κάτι θα βγάλει, ένα βίντεο, θα βγάλει ένα τίτλο και ο κόσμος δεν θα κάτσει να το αναζητήσει σχολιάζουν με νόημα Κυβερνητικά στελέχη.

Πηγές του Υπουργείου εξηγούν πως ο συνολικός προϋπολογισμός του ΑΙΓΙΣ ανέρχεται σε 2,1 δις ευρώ και οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος είναι 3, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Όπως τονίζουν κατεβλήθησαν μεγάλες προσπάθειες να ξεπεραστεί σειρά γραφειοκρατικών κυρίως εμποδίων για ένα «βαρύ» και σύνθετο project και μέσα σε 1 έτος έχει ολοκληρωθεί το συντριπτικό ποσοστό των δημοπρατήσεων ενώ μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί έργα αξίας 1.693.467.703 ευρώ δηλαδή το 82% του συνολικού προϋπολογισμού του ΑΙΓΙΣ. Το υπόλοιπο 18% θα έχει δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους.

Κατατίθεται η προκαταβολή για τα Canadair

Το 23% των δημοπρατούμενων έργων, που ανέρχεται σε 480.013.664 ευρώ, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και πλέον βρίσκεται στο στάδιο των πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον επόμενο μήνα θα καταβληθεί η προκαταβολή για την αγορά 7 Canadair, ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ επισημαίνουν από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τα έργα τα οποία είναι έτοιμα προς συμβασιοποίηση ανέρχονται σε 95.042.065 ευρώ ή στο 5% του συνολικού προϋπολογισμού του ΑΙΓΙΣ.

Επισημαίνεται πως τα έργα του ΑΙΓΙΣ περνούν με ταχείς ρυθμούς στα επόμενα στάδια και από το 2025 η Ελλάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει σταδιακά τον εξοπλισμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το πρόγραμμα Antinero

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν και τη σημασία προγραμμάτων πρόληψης όπως το Antinero προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο καθαρισμός δασών, όπως για παράδειγμα έγινε από τον δήμαρχο Βριλησσίων κ. Γ. Πισιμίση στο άλσος Θεοκλήτου, αποδείχθηκε σωτήριος για την περιοχή του δήμου και υλοποιήθηκε μέσω του Antinero υπογραμμίζουν.

Ειδικά για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις με καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε εκτάσεις 36.300 στρεμμάτων.