ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών στον αστικό ιστό παρουσιάζει η Κυβέρνηση

Σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών στον αστικό ιστό παρουσιάζει η Κυβέρνηση

Φωτιά στην Πεντέλη

INTIME NEWS

Δέκα ημέρες μετά από την πυρκαγιά της Αττικής, η οποία έκαψε πάνω από 99.400 στρέμματα, τη δεύτερη μεγαλύτερη εδώ και δεκαπέντε χρόνια στη Βορειοανατολική Αττική, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, με στόχο την γρήγορη αρωγή σε πολίτες και επιχειρήσεις, την αποκατάσταση δομών και δικτύων, την αναδάσωση και την αποφυγή της ερημοποίησης, αλλά και ένα σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών σε σημεία του το δάσος γειτνιάζει με τον αστικό ιστό.

Σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Σφιχτά χρονοδιαγράμματα

Το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες θα είναι πως η πολιτεία έμπρακτα θα βρεθεί δίπλα τους και για αυτό το λόγο αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για το ύψος των καμένων εκτάσεων (το 39% της καμένης επιφάνειας σύμφωνα με το Copernicus ήταν περιοχές που βρίσκονταν υπό αναγέννηση ή αναδάσωση, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19,5% εκτάσεις με αραιή βλάστηση και διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση).

Θα γίνει αποτίμηση του κόστους και των ζημιών σε κτίρια (διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες).

Θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης της πρώτης αρωγής (οικοσκευή, επιδότηση ενοικίου, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ) αλλά και μία νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας και περιβάλλοντος.

Νέες ζώνες πρόληψης

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλεγαν στο CNN Greece πως η εμπειρία αυτής της πυρκαγιάς θα αξιοποιηθεί ώστε να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο πρόληψης στις επικίνδυνες ζώνες κοντά στον αστικό ιστό ώστε οι κάτοικοι της Αττικής να μην ξαναδούν φλόγες να φτάνουν κοντά στην Πρωτεύουσα.

55 σπίτια προς κατεδάφιση - 91 με σοβαρές ζημιές

Εδώ και εννέα ημέρες 20 συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής αποτελούμενα από πάνω από 60 μηχανικούς ξεκίνησαν τις αυτοψίες και πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού. Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω εννέα Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες, 28 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 4 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 146 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 55 και 91 αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής που, επίσης, πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 31 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.