ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Πρέπει να προληφθεί η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

ΙΝΤΙΜΕ NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του.

«Είναι μια εξίσωση, η οποία έχει διαμορφωθεί από ιστορικά δεδομένα τα οποία έχουν βαρύνει εξαιρετικά. Και σήμερα βρισκόμαστε νομίζω στη δυσκολότερη φάση που έχει υπάρξει μεταπολεμικά. Γενικά, νομίζω, στην ευρύτερη περιφέρειά μας είναι η δυσκολότερη περίοδος που έχουμε βιώσει στον μεταπολεμικό κόσμο. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Υπάρχει η πρόσκληση εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχουν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό για την Ελλάδα είπε: «Είναι προφανές ότι η κλιμάκωση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ειρήνη στην περιοχή και διεθνώς. Θα δημιουργήσει ζητήματα και σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Θυμίζω ότι ήδη στη Γάζα και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής υπάρχει μια βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση, η οποία προϊόντος του χρόνου καθίσταται ακόμα χειρότερη. Αναμένουμε ότι θα υπάρχει αύξηση μεταναστευτικών ροών. Και βεβαίως, υπάρχουν και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα».

Επεισόδιο στην Κάσο

Ο Γ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε για το επεισόδιο στην Κω και απάντησε: «Τα ήρεμα νερά προϋποθέτουν ότι υπάρχει μία κοινή κατανόηση και μία κοινή βούληση να πορευτούμε και να συζητήσουμε. Δεν πρόκειται ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία να αποστούν από θεμελιώδεις θέσεις. Θα ήμασταν εντελώς αφελείς και θα ήταν μια αμετροεπής εθνική πολιτική να θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα αποστούν από θέσεις βασικές. Εκείνο το οποίο όμως προσπαθούμε να κάνουμε είναι αφενός να κρατάμε ένα επίπεδο νηνεμίας στις σχέσεις μας και από την άλλη πλευρά, να αγγίζουμε σταδιακώς θέματα υψηλής δυσκολίας για να έχουμε και μία μακρά ειρήνη στην περιοχή. Ειδικά για το θέμα της Κάσου το οποίο αναφέρατε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπήρξε τέτοιου επιπέδου παραπληροφόρηση για το θέμα αυτό, που πραγματικά μου προκαλεί τεράστια έκπληξη».

Επανέλαβε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «υπήρξε τεράστια παραπληροφόρηση» και ότι «δεν υπήρκε κανένας κίνδυνος επεισοδίου με την Τουρκία» καθώς «από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η ένταση, να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία και να ολοκληρωθεί η έρευνα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπήρξε καμία άμεση, ούτε έμμεση αναγνώριση τουρκικής αξίωσης. Δεν ελήφθη καμία άδεια από την Τουρκία για να γίνει η έρευνα αυτή. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια. Άλλωστε δεν απαιτείται τέτοια άδεια από το Διεθνές Δίκαιο».

Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία

Με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «πριν από ένα χρόνο η Κύπρος, το Κυπριακό ήταν σε μία κατάσταση αδράνειας στη διεθνή αρένα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν το είχε στις μείζονες προτεραιότητες. Είχε περιέλθει δυστυχώς, σε μία κατάσταση πλήρους ακινησίας. Και όπως σας έχω πει, κατά τη γνώμη μου, η ακινησία ποτέ δεν παράγει ενέργεια και λύση, μόνο επιδεινώνει την κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ είπε: «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε καταφέρει τα ακόλουθα. Πρώτον, να έχει αναληφθεί μία μεγάλη πρωτοβουλία εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα, μέσω και του διορισμού της Προσωπικής Απεσταλμένης της κυρίας Holguin, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να λογίζεται ότι, μεταξύ παγκοσμίων κρίσεων, το Κυπριακό είναι μία μείζων προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό από μόνο του είναι μία κατάκτηση. Τι έχουμε περαιτέρω; Έχουμε την έκθεση της κυρίας Holguin. Αναμένουμε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Εγώ προσωπικά έχω διαρκή επικοινωνία, και το εννοώ, διαρκή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία βρισκόμαστε σε μία αγαστή συνεργασία, έτσι ώστε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να έχουμε μία επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγούσε και στην επανένωση του νησιού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης