ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Παπαθανάσης: Η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης φέρνει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς

Ο Θανάσης Παπαθανάσης στο βήμα της Βουλής

INTIME / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Στο νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, στάθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Θανάσης Παπαθανάσης, τονίζοντας τη σημασία της αναδιαμόρφωσης της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. 

«Εγκαινιάζουμε τη Νέα Εποχή για την Ψυχική Υγεία», δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει τις υφιστάμενες ελλείψεις και να δημιουργήσει ένα πιο ολιστικό και λειτουργικό σύστημα ψυχικής υγείας, που θα προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη και ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

  • Για πρώτη φορά, τα άτομα με ψυχικές προκλήσεις θα είναι στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
  • Προτεραιότητα θα δοθεί στην έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση της νόσου, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασθενών.

Τονίστηκε η ανάγκη μειωμένης χρήσης επικουρικών κλινών και η μείωση της υψηλής αναλογίας αναγκαστικών νοσηλειών που ξεπερνά το 50%.

Δημιουργία συμπεριληπτικού συστήματος: Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και προσιτού συστήματος υγείας, που θα παρέχει ολιστική και συμπεριληπτική φροντίδα σε εθνικό επίπεδο.

Ορθότερη κατανομή υπηρεσιών: Διασφάλιση ότι κάθε ασθενής θα λαμβάνει την κατάλληλη υπηρεσία που ανταποκρίνεται στις μοναδικές του ανάγκες, μέσω βελτιωμένης κατανομής των ληπτών υπηρεσιών.

Νέα Διοικητική Δομή: Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα υπόκεινται σε μία ενιαία διοίκηση, διακριτή από τα Γενικά Νοσοκομεία, με την ευθύνη να αναλαμβάνεται από έναν Υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Η νέα δομή θα διασφαλίσει την αποδοτικότητα μέσω καλύτερης διαχείρισης προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων.

Αναφορά στο ζήτημα της εξάρτησης: Ίδρυση του νέου Οργανισμού ΕΟΠΑΕ, που δημιουργεί κοινή πύλη εισόδου για τη διαχείριση εξαρτημένων ατόμων βάσει επιστημονικών μοντέλων.

Ο κ. Παπαθανάσης έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων για την επίτευξη ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος ψυχικής υγείας που θα εξυπηρετεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό όλους τους ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης