ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου: Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική και εγρήγορση

Σακελλαροπούλου: Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική και εγρήγορση

Επισκέπτες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Αυτή την ώρα κορυφώνονται στο Προεδρικό Μέγαρο οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, με την καθιερωμένη δεξίωση, παρουσία των πολιτικών αρχηγών και πλήθους καλεσμένων. 

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της, σημειώνοντας πως «οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες και μας γεμίζουν συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όσους αγωνίστηκαν απέναντι στην δικτατορία».

«Γιορτάζουμε τη μεταπολίτευση μια κατάκτηση των Ελλήνων με ορόσημο την καθολική απόλαυση της δημοκρατίας», είπε η κα Σακελλαροπούλου.

«Η Μεταπολίτευση είναι περίοδος διανοητικής ανάτασης. Τη λογοκρισία διαδέχθηκε η ελευθερία της έκφρασης. Η ιδιωτική ζωή, τα ήθη και τα πρότυπα συμπεριφοράς, ξέφυγαν από τον συντηρητισμό του παρελθόντος. Η εκπαίδευση, προνόμιο άλλοτε των λίγων, κατέστη κοινό αγαθό και ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας. Οι Έλληνες απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες και εμπλούτισαν τις παραστάσεις τους, σπούδασαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό» σημείωσε η Πρόεδρος.

«Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση» τόνισε η Πρόεδρος.

«Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους. Όπως και το καθήκον μας για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών του πολιτεύματός μας. Η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, ούτε η ιστορία έχει γραμμική εξέλιξη. Ιδίως σε έναν κόσμο μεταβατικό και μετέωρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως: «Παραμένει η μεγαλύτερη πληγή του ελληνισμού. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πιο υψηλό μας χρέος τη δικαίωση του κυπριακού αγώνα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

«Επιδιώκουμε ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο Κράτος, φιλικό στον πολίτη, δίκαιο, με βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η κλιματική κρίση μας απειλεί υπαρξιακά. Δεν συγχωρείται στην αντιμετώπισή της καμία αναβλητικότητα. Απαιτείται διεθνής συντονισμός και καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης όλων μας» εξήγησε.

«Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η διαφύλαξη των συνόρων, μια υπόθεση ευρωπαϊκή, πρέπει να εναρμονίζεται με τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας. Τραγωδίες όπως της Πύλου προσβάλλουν τον πυρήνα του πολιτισμού μας» πρόσθεσε.

«Οι ένοπλες συρράξεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αναδεικνύουν τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς και την ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές μας, αυτές που υπηρετούν την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των λαών. Η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επινοήσει ξανά και να ανανεώσει τον εαυτό της» σημείωσε.

Οι προσκλεκλημένοι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται στους κήπους περίπου 1500 καλεσμένους, εκπρόσωπους της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται όπως κάθε χρονιά και τα «πηγαδάκια» των πολιτικών αρχηγών από τα οποία συνήθως προκύπτουν και ειδήσεις.

Μεγάλη είναι η παρουσία αντιστασιακών καθώς η Προεδρία ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους συνέβαλαν με τη θυσία τους στην πτώση της Χούντας.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÊÙÓÔÁÓ ÔÁÓÏÕËÁÓ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÊÏÕÔÓÏÕÌÐÁÓ ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÊÁÓÓÅËÁÊÇÓ ÍÉÊÏÓ ÁÍÄÑÏÕËÁÊÇÓ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÍÉÊÏÓ ÁÍÄÑÏÕËÁÊÇÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÐÁÓÏÊ ÊÉÍÁË
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÄÉÁÌÁÍÔÇÓ ÊÁÑÁÍÁÓÔÁÓÇÓ ÆÙÇ ÊÙÍÓÔÁÍÔÏÐÏÕËÏÕ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ×ÁÑÇÓ ÄÏÕÊÁÓ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÁÃÃÅËÏÓ ÌÐÁÓÉÍÁÓ ÔÁÊÕÓ ÖÕÓÓÁÓ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÁÍÍÁ ÄÉÁÌÁÍÔÏÐÏÕËÏÕ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br>
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÊÙÓÔÁÓ ÌÐÁÊÏÃÉÁÍÍÇÓ ÓÉÁ ÊÏÓÉÙÍÇ
ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ ÃÉÁ ÔÇÍ 50ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏÊÁÔÁÓÔÁÓÇÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ <br><br> ÃÉÁÍÍÇÓ ÓÔÏÕÑÍÁÑÁÓ ÄÉÏÉÊÇÔÇÓ ÔÑÁÐÅÆÁ ÅËËÁÄÏÓ

Διευρυμένη και αναβαθμισμένη είναι η εκπροσώπηση των πολιτών που συμβολίζουν το άνοιγμα στην κοινωνία, αφού πρόθεση της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να δίνει την ευκαιρία σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να παρίστανται σε εκδηλώσεις.

Ξεχωρίζουν οι γονείς της Εριέττας Μόλχο, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη.

Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς.

Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους.

Άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού (συνθέτες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κλπ), οι οποίοι κατά την περίοδο της Χούντας εξέφρασαν με τα έργα τους την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση.

Εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες.