ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φρέντης Μπελέρης β' αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Φρέντης Μπελέρης β' αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Φρέντης Μπελέρης

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Φρέντης Μπελέρης εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας και τυγχάνει μόνιμο μέλος.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους για την εκλογή μου ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, την οποία και πληροφορήθηκα μέσα από τις αλβανικές φυλακές. Αποτελεί μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για έναν νεοεκλεγέντα Ευρωβουλευτή, αλλά και για τη χώρα μας. Σύντομα η περιπέτεια μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Μπελέρης μετά την εκλογή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελίζα Βόζενμπεργκ εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 33 ψήφους, ενώ η Έλενα Κουντουρά είναι τρίτη αντιπρόεδρος.

Τι είναι η Επιτροπή Αναφορών

Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάτοικος κράτους μέλους μπορεί ατομικά ή από κοινού με άλλους, να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέμα που εμπίπτει στους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αφορά άμεσα. Οποιαδήποτε επιχείρηση, οργανισμός ή φορέας με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς, το οποίο εγγυάται η Συνθήκη.

Οι αναφορές μπορεί να έχουν μορφή παραπόνου ή αιτήματος και να αφορούν ζητήματα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος.

Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ