ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κύπρος «ζέστανε» τη σχέση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κύπρος «ζέστανε» τη σχέση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Οι αναμενόμενες κοινές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 δεν αποκλείεται να αποτελέσουν θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, όπως σημειώνουν στο CNN Greece άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Κατά την κοινή παρουσία, μάλιστα, στη Μεγαλόνησο τις προηγούμενες ημέρες Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη με αφορμή την θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από τον «Αττίλα» διαπιστώθηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες ένα λιώσιμο του μεταξύ τους πάγου κι όχι μόνο λόγω των πολύ υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, αφού οι δύο άνδρες συνομίλησαν σε πολύ πιο ζεστό κλίμα από προηγούμενες κοινές εμφανίσεις τους.

«Πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με το ζόρι είχαν ανταλλάξει μια καλημέρα. Αντιθέτως, στην Κύπρο όπου κι αν συνέπεσαν δεν έλειψαν τα χαμόγελα και η κουβέντα σε χαλαρό κλίμα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα και τις σχετικές διαδικτυακές φιλοφρονήσεις ανάμεσα στους δύο αρχηγούς.

Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όχι μόνο για τους αγνοούμενους- θα πάρει αντίστοιχες και στην ελληνική Βουλή-, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις οποίες στην Κουμουνδούρου επιμένουν να τις χαρακτηρίζουν κι ευρωτουρκικές τοποθετώντας τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρωτοβουλία Κασσελάκη να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Ανδρουλάκη ώστε να κινητοποιηθούν από κοινού οι Ευρωσοσιαλιστές με την Ευρωπαϊκή Αριστερά για το θέμα των αγνοουμένων και η θετική αντίδραση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι μια κίνηση- πρόκριμα για συνέργειες αυτού του επιπέδου.

Την ίδια ώρα, κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση καυτηριάζουν το ότι στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, κι όχι από κάποιον πιο υψηλόβαθμό και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε μόνο μερικές ώρες στο νησί.

Αναρωτιούνται, μάλιστα, τι σημαίνουν οι γενικές αναφορές του πρωθυπουργού περί «επανένωσης».

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα Τρίτη διαδικτυακά για πρώτη φορά η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε η επιτροπή καταστατικού υπό την προεδρία του Φώτη Κουβέλη για διαδικαστικά ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα.

Όπως μαθαίνουμε, σε ένα κλίμα συντροφικό και χωρίς αντεγκλήσεις κατατέθηκαν απόψεις, ιδέες και τροπολογίες πάνω στο υφιστάμενο καταστατικό, ενώ αποφασίστηκε όλα αυτά να αναρτηθούν στο isyriza μέχρι τα μέσα Αυγούστου ώστε η Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει μια πλήρη εικόνα, να εγκρίνει το αρχικό κείμενο και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος μέσω του οποίου αναμένεται να κατατεθούν κι άλλες προτάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ