ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε διπλό ταμπλό με Χριστοδουλίδη - ΑΚΕΛ ο Κασσελάκης – Οι πρωτοβουλίες για τους αγνοούμενους

ΣΥΡΙΖΑ: Σε διπλό ταμπλό με Χριστοδουλίδη - ΑΚΕΛ ο Κασσελάκης – Οι πρωτοβουλίες για τους αγνοούμενους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

INTIME NEWS

Κοινούς κώδικες επικοινωνίας τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, έχει βρει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως φάνηκε κι από την τριήμερη παρουσία του στην Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τα πενηντάχρονα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Το αντίθετο, ωστόσο, συμβαίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία «απέφυγε» να συναντήσει στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία το βράδυ του Σαββάτου, επιλέγοντας να επιστρέψει στην Ελλάδα το μεσημέρι της ίδια ημέρας.

Όπως, πάντως, εξηγούν στο CNN Greece συνεργάτες του, ο σκοπός του ταξιδιού ήταν περισσότερο κοινωνικός και λιγότερο πολιτικός κι αυτό καταδεικνύεται από την έμφαση που δίνεται στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από αυτή την εβδομάδα κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή και στην Κομισιόν για την ανάδειξη του ζητήματος των 1.619 αγνοούμενων.

Όσον αφορά τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη, δεν περιορίστηκε η συζήτηση στο Κυπριακό, όπως μαθαίνουμε, αλλά έγινε κουβέντα και για θέματα εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και για την οικονομία, την ακρίβεια και τις συγκρίσεις τιμών στη χώρα μας και στη Μεγαλόνησο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και στην άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ ο κ. Κασσελάκης ανάπτυξε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το σχέδιό του για την Κεντροαριστερά.

Όσον αφορά τους αγνοούμενους, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και πως μια θετική εξέλιξη μπορεί να φανεί χρήσιμη και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών αλλά κι ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρότυπο των εκδηλώσεων που έγιναν για τα Τέμπη, ενώ θα γίνουν επαφές και με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στέκονται, επίσης, στη διάθεση συνεννόησης που έχουν και με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, τα οποία θεωρούν καλοδεχούμενα να συνδράμουν, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή (Κυριακή) σχετική πρόσκληση Κασσελάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη μέσω διαδικτύου.

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς των αγνοούμενων είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός έχει δείξει τέτοιο ενδιαφέρον, με τον κ. Κασσελάκη να τους προσκαλεί να τον επισκεφθούν στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, πολύ θετικό ήταν το κλίμα και στη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, τη μετριοπάθεια του οποίου εκτιμά.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να επιστρέψει ο κ. Κασσελάκης στην Κύπρο το φθινόπωρο για μεγαλύτερη εμβάθυνση στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΚΕΛ και σε οργανωτικό επίπεδο.

Στη συνάντηση που είχε, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, συζητήθηκαν επισταμένως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και σε συνάρτηση με τη Γάζα και την Ουκρανία, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, του έθεσε και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας στα κατεχόμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ